Vezetékes gyorsjelentés: 2019 májusában 17 ezerrel nőtt a kábelmodemes és az optikai internet-előfizetések száma

Közzétéve: 2019. július 12.

2019. május végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 706 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,274 millióra, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 774 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,042 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,5 százalék volt május végén. A második helyen a DIGI csoport (DIGI Kft. és az Invitel Zrt.)  állt 24,3 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC 21,7 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,5 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma május végén 250 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,086 millió volt, ami 4 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,614 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke május végén 3,073 millió volt.

Május végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,4 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,7 százalékkal, a harmadik helyen 20,7 százalékos részesedéssel a UPC volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Májusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,19 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,4 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 22 millió, IP-alapon pedig 265 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 97,1 perc volt.

2019. május végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 884 ezer földrajzi számot hordoztak.