Vezetékes gyorsjelentés: augusztusban már több mint 800 ezer széles sávú, optikai előfizetést mértünk

Közzétéve: 2019. november 18.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2019. augusztus végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 690 ezerre csökkent, a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,278 millió volt. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma 804 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,062 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,8 százalék volt augusztus végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és az Invitel Zrt.) állt 24,2 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone csoport 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,4 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma augusztus végén 243 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,094 millió volt, ami 2 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,608 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke augusztus végén 3,068 millió volt.

Augusztus végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,3 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,6 százalékkal, a harmadik helyen 21 százalékos részesedéssel a Vodafone csoport volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Augusztusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,14 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,4 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 19 millió, IP-alapon pedig 227 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 83,5 perc volt.

2019. augusztus végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 881 ezer földrajzi számot hordoztak.

Megjegyzés: 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.