Vezetékes gyorsjelentés: szeptemberben már majdnem elérte a 73 százalékot a 30 MBit feletti sebességű előfizetések aránya

Közzétéve: 2019. november 18.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2019. szeptember végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 684 ezerre, csökkent, a gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,282 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 818 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,074 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 36,9 százalék volt szeptember végén. A második helyen a DIGI csoport állt 24,1 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone csoport 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,4 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma szeptember végén 240 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,097 millió volt, ami 3 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,607 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke szeptember végén 3,066 millió volt.

Szeptember végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,2 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,6 százalékkal, a harmadik helyen 21,1 százalékos részesedéssel a Vodafone csoport volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,1 százalékos részesedést értek el.

Szeptemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,12 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,4 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 19 millió, IP-alapon pedig 243 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 89,3 perc volt.

2019. szeptember végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 866 ezer földrajzi számot hordoztak.

Megjegyzés:

  • 2018 augusztusától a DIGI Kft. és az Invitel Zrt. adatai DIGI csoport név alatt szerepelnek a gyorsjelentésben, melynek oka, hogy a DIGI felvásárolta az Invitel lakossági üzletágát, valamint az Invitech Megoldások Zrt. kikerült az adatszolgáltatók közül.
  • 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.