Vezetékes gyorsjelentés: októberben a havi átlagot meghaladó mértékben nőtt a 30 MBit feletti sebességű előfizetések aránya

Közzétéve: 2019. december 14.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2019. október végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 675 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,283 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 831 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,079 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 37,1 százalék volt október végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 24 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone csoport* 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,3 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma október végén 234 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,098 millió volt, ami 1 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,603 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke október végén 3,057 millió volt.

Október végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,2 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,4 százalékkal, a harmadik helyen 21,2 százalékos részesedéssel a Vodafone csoport volt. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,2 százalékos részesedést értek el.

Októberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,03 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,3 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 19 millió, IP-alapon pedig 239 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 88 perc volt.

2019. október végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 826 ezer földrajzi számot hordoztak.

Megjegyzés:

  • 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.