Televíziós gyorsjelentés: a becsült adatok szerint helycsere történhetett a Telekom és a DIGI között a teljes piaci részesedés terén

Közzétéve: 2019. december 20.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 95 százalékát fedi le. A valamivel több, mint 4 millió magyarországi háztartásban több mint 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe.

Az előfizetéssel nem rendelkező háztartások többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók DIGI csoport: (DIGI Kft., Invitel Zrt.), Magyar Telekom Nyrt., Vodafone csoport: (UPC Magyarország Kft., Vodafone Magyarország Zrt.), PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.á.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2019. október végén 3,4 millió előfizetést tartottak nyilván.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 80,6 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat a hónap végén.

A digitális előfizetéseken belül októberben 1,910 millióról 1,916 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 731 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 90 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált időszakban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 56,4 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 24,2 százalékra csökkent, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya pedig 19,4 százalék.

2019. október végén a teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a Magyar Telekom vált piacvezetővé 29,9 százalékos részesedéssel. Őt követi a DIGI csoport 29,7 százalékos, illetve a Vodafone csoport 18,9 százalékos, majd UPC Direct 6,5 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 93 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma októberben 2,574 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma 659 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében, piacvezetővé vált a Magyar Telekom 30 százalékkal, második helyre került a DIGI csoport 29,2 százalékkal, harmadik helyen a Vodafone csoport állt 24,5 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a legnagyobb szereplő a DIGI csoport 31,2 százalékos részesedéssel, második helyen a Telekom állt 29,5 százalékos, a harmadik helyen pedig a UPC Direct 28,4 százalékos részesedéssel.  2019. október végén a MinDig TV Extra részesedése 10,9 százalék volt.

Megjegyzés: 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.