Új tagok a Közszolgálati Testületben

Közzétéve: 2020. március 3.

Csütörtökön eldőlt, mely szervezetek képviselői alkotják a közmédia társadalmi felügyeletét ellátó Közszolgálati Testületet március 31-től. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felhívása nyomán a tizenöt fős grémium hat helyére harminc civil jelölő szervezet jelentkezett, kilenc szervezet pedig automatikusan delegálhatott tagot.

Február 27-én megállapította az NMHH, kik lesznek a Közszolgálati Testület új tagjai. Mivel három kategóriában csupán egy-egy szervezet jelentkezett, így a Kisvárosok Szövetsége képviseli Magyarország települési önkormányzatainak szövetségeit, szervezeteit, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a családok érdekeit védő magyarországi szervezeteket, valamint az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesület a magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatait.

A fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei kategóriában a három jelentkezőből ketten nem feleltek meg a regisztráció követelményeinek, így innen a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége képviselője került be a testületbe. A szomszédos államok magyar kulturális, valamint a magyarországi kulturális szervezetek kategóriákban a tizennégy, illetve tíz társadalmi egyesület előzetesen, kategóriánként egy-egy közös delegáltat állított.

Az egy csoportba tartozók közül csak egy szervezet jelölhetett tagot a Közszolgálati Testületbe. Több érvényes jelentkezés esetén, kategóriánkénti közös megállapodás hiányában az NMHH sorsolással dönti el, hogy melyik szervezet jelöltje delegálható, erre azonban idén nem volt szükség.

A médiatörvény alapján automatikusan delegálhat egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Művészeti Akadémia.

2017-ben a hat, felhívásra nyitott kategóriából ötben a Kisvárosok Szövetsége, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és az Arany János Alapítvány küldhetett egy-egy tagot a testületbe, míg a magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak kategóriában nem volt érvényes jelölés.

A Közszolgálati Testület ellátja a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyeletet és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A grémium megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja. A testület tagjainak március 31-étől hatályos listája itt található: http://nmhh.hu/cikk/210490/Tajekoztato_a_Kozszolgalati_Testulet_uj_tagjairol