Vezetékes gyorsjelentés: decemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,95 darab volt

Közzétéve: 2020. március 10.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2019. december végére, a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 663 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetéseinek száma 1,287 millió volt, az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás előfizetéseinek száma pedig 848 ezerre emelkedett. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 3,089 millióra nőtt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 37,5 százalék volt december végén. A második helyen a DIGI csoport (Digi Kft. és Invitel Zrt.) állt 23,6 százalékos, a harmadik helyen pedig a Vodafone csoport* 21,6 százalékos piaci részesedéssel. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,3 százalékos piaci részesedést értek el.

A vezetékeshang-szolgáltatás tekintetében a teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos PSTN vonalak száma december végén 226 ezer, a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 1,103 millió volt, ami 3 ezerrel több, mint egy hónappal korábban. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,598 millió volt az időszak végén. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke december végén 3,049 millió volt.

December végén a vezetékes hangszolgáltatások esetében - a teljes (becsült) piacot alapul véve - hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 48,2 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett. Második helyen a DIGI csoport állt 22,2 százalékkal, a harmadik helyen 21,3 százalékos részesedéssel a Vodafone csoport volt.

A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 8,3 százalékos részesedést értek el.

Decemberben a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,95 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya pedig 65,1 százalék. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 19 millió, IP-alapon pedig 238 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 88 perc volt.

2019. december végéig az előfizetők - a szolgáltatóváltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 830 ezer földrajzi számot hordoztak.

Megjegyzés:

  • 2019 augusztusától Vodafone csoport néven szerepelnek a UPC Magyarország Kft. adatai, miután a Vodafone Magyarország Zrt. lett a UPC Magyarország Kft. 100%-os tulajdonosa.