Egy paksi rádió és két külföldi hatóság alá tartozó csatorna műsora kapcsán is döntéseket hozott a Médiatanács

Közzétéve: 2023. július 27.

A vállalt műsorstruktúrának nem megfelelő műsor sugárzása miatt bírságolta meg a Paks FM szolgáltatóját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bejelentések nyomán vizsgálta a TLC és a Filmcafé egy-egy műsorszámát is.

A Médiatanács a Paks 96,3 MHz-en működő, helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Paks FM rádió 2023. április 2–8. közötti időszakban sugárzott műsorait vizsgálta. A hatóság azt elemezte, hogy a rádió műsorstruktúrája megfelel-e a hatósági szerződésében vállalt kötelezettségeknek. A testület megállapította, hogy a médiaszolgáltató kevesebb közszolgálati műsort tett közzé a vizsgált adáshéten, emellett a magyar zenei művek napi arányára vonatkozó vállalását is alulteljesítette. A Médiatanács ezért 40 ezer forint bírságot rótt ki a Paks FM médiaszolgáltatójára.

A holland joghatóság alá tartozó, TLC megnevezésű médiaszolgáltatáson június 13-án 21 órai kezdettel sugárzott „Pucckirálynő a családban” című sorozat 2. epizódját bejelentés alapján vizsgálta a hatóság. A műsorszámot a szolgáltató „korhatár nélkül” megtekinthetőnek minősítette, a vizsgálat azonban megállapította, hogy ha a csatorna szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, az epizódban megjelenő témák, ábrázolási módok és magatartásminták bemutatása miatt kizárólag V. korhatári kategóriában, „18 éven aluliak számára nem ajánlott” megjelöléssel, este 10 és hajnal 5 között kerülhetett volna adásba. A Médiatanács értesíti a holland társhatóságot a felmerült jogsértésről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Filmcafén június 24-én délután korhatár-megjelölés nélkül sugározták a „Kisiklottak” című filmet. A hatósági ellenőrzés alapján az erőszak részletes ábrázolása és a trágár nyelvezet miatt a műsorszám alkalmas lehetett a tizenhat éven aluli korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, így azt IV. korhatári kategóriába sorolva, „16 éven aluliak számára nem ajánlott” jelzéssel ellátva, este 9 óra után kellett volna sugározni. A Médiatanács tájékoztatja a cseh társhatóságot a vizsgálat eredményéről, kérve a szükséges intézkedés megtételét.