Médiatanács: a Tények Plusz több riportja miatt is eljárás indul

Közzétéve: 2023. szeptember 14.

A TV2 több, a tenyek.hu oldalon is közzétett tartalmára is panasz érkezett az NMHH Médiatanácsához. A bejelentés nyomán a testület nem megfelelő korhatár-besorolás és burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt is eljárást indít.

A TV2 csatornán sugárzott Tények Plusz és a Mokkacino című műsorszámokban, illetve a tenyek.hu felületén streamelhető formában is közzétett a médiaszolgáltató olyan videós tartalmat, amely a hatóság vizsgálata alapján a televízióban 16 éven aluliaknak nem ajánlott megjelöléssel, 21 és 5 óra között kerülhetett volna adásba, miközben a műsorszámokat 18:45-től és 08:45-től, 12 éven aluliaknak nem ajánlott megjelöléssel vetítette a TV2. Ugyanezen videó online közzététele is jogsértőnek minősülhet, mert a szolgáltató ugyancsak 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-kategóriába sorolta a kifogásolt médiatartalmakat a tenyek.hu-n. Mivel a televízióban és a lekérhető médiaszolgáltatáson is két-két alkalommal tette közzé a szolgáltató a tartalmat, a Médiatanács összesen négy alkalommal vélelmezett jogsértés miatt hatósági eljárást indít a TV2 szolgáltatója ellen.

Egy másik, a Tények Pluszban vetített, online is visszanézhető tartalomra is panasz érkezett. A június 12-i adásban egy termékcsaládot és egy szolgáltatást is olyan részletességgel és olyan eszközökkel mutattak be, amely kereskedelmi célokat szolgált. A hatósági vizsgálat szerint a műsorszegmens reklámnak minősülhet, ugyanis a szolgáltatás igénybevételére és a termékek megvásárlására ösztönözte a nézőket anélkül, hogy a médiaszolgáltató jelölte volna annak kereskedelmi jellegét. A kifogásolt tartalom amellett, hogy a TV2 műsorában szerepelt, a tenyek.hu-n is elérhető, ezért a hatóság burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezés összesen három alkalommal történt vélelmezett megsértése miatt indít hatósági eljárást.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.