Online kalendárium – avagy mire kattintottunk 2023-ban?

Közzétéve: 2024. február 19.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számvetést készített az online média tavalyi használatáról. A 2022-es évhez képest napi szinten 7,1 százalékkal kevesebben keresték fel a hazai weboldalakat és ezzel párhuzamosan 11 százalékkal csökkent az oldalletöltések száma is. A belföldi hírek özönében az esztergomi robbantó ügye keltette fel leginkább a hírolvasók érdeklődését, míg a külföldi történések közül a Wagner-csoport zendülése, a sport tematikájú események tekintetében pedig Suhajda Szilárd hegymászó halála. A legnépszerűbb bejegyzéseket az M4 Sport Facebook-oldala tette közzé. A felhasználókat főként a tragédiák és a sportsikerek késztették aktivitásra a közösségi médiában. A virtuális világban kitüntetett figyelmet kapott március 15. és a keresztény ünnepek, így húsvét, Mikulás és karácsony, s az ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódó bejegyzéseket lájkolták a legnagyobb számban is. A népszerű posztokban leggyakrabban a magyar szót használták az újságírók, majd az életet, harmadikként pedig a leghíresebb focistánk, Szoboszlai nevét.

Hazai média látogatottsága

Bár nem ugyanolyan mértékben, de ahogyan a gázárak, úgy a hazai weboldalak látogatottsága is csökkent az előző évhez képest. A Gemius adatai szerint míg a magyar online média kínálatát 2022-ben naponta átlagosan 4,2 millióan keresték fel, úgy 2023-ban már csak 3,9 millióan (applikációkkal és külföldi oldalakkal együtt, a teljes netes választékra napi 5,5 millióan voltak kíváncsiak). Ez a 3,9 millió felhasználó napi szinten 64 millió oldalt nyitott meg – egy ember körülbelül 16 hírt, blogbejegyzést, időjárás-jelentést, menetrend információt, vagy éppen szórakoztató tartalmat keresett fel 24 óra alatt. 2023-ban megközelítőleg 23 milliárdszor kattintottak magyar oldalakra, amely 11 százalékkal marad el a megelőző év 26 milliárdjától.

Ennek két oka lehetséges: az egyik, hogy 2022-höz képest a teljes internetes forgalom visszaesett, vagyis kevesebbet neteztek a magyarok, a másik pedig, hogy átvándoroltak a felhasználók a külföldi oldalakra, bár ez a globális oldalak felé irányuló szívóerő nem olyan jelentős, mint az internettől való távolmaradás. Az esztendő eleje, január és február volt a legforgalmasabb, ekkor 11,4, illetve 8,8 százalékkal többet kattintottak a hazai oldalakra, mint egy átlagos hónapban. 2023 vége felé közeledve pedig egyre csökkent az aktivitás, decemberben a vártnál 8,8 százalékkal volt kevesebb az oldalletöltés. Hasonló tendenciák voltak megfigyelhetők a korábbi években is, ami valószínűleg a januári munkába történő visszatéréssel és az ünnepek közti szabadságolásokkal áll összefüggésben. Hétfőnként, a munkahét elején, 3,7 százalékkal több megtekintést értek el a magyar portálok, mint egy átlagos napon, ami a hét vége felé közeledve egyre zsugorodott, majd szombaton érte el a mélypontját, 7,7 százalékkal az átlag alatt.

A rovatok olvasottsága és a legfontosabb események

A nagyobb hírportálok forgalmi adatai egészen rovatszintig lebonthatók, melynek révén detektálhatók az egyes témacsoportokba tartozó legfontosabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó események. 2023 során három rovatot érdemes kiemelni, mint ahol figyelemre méltó mozzanatok történtek az oldalletöltések alakulásában. A három téma közül a külföldi hírek eredményezték a legnagyobb kattintásszámot az online sajtónak, ám ettől a belföld sem maradt el, sőt, néhány fontosabb hazai esemény népszerűbbé is vált, mint a határainkon túli történések. Végül a harmadik topik a sport, mely csupán egy tragikus esemény következtében tudta megelőzni a rovattársait. A következő ábrákon az idősoros adatokat napi bontásban tüntettük fel – egyfelől így kirajzolódnak a napi oldalletöltések (views), másfelől pedig az oldalletöltések hét napos mozgóátlaga annak érdekében, hogy a tendenciák könnyebben értelmezhetők legyenek.

A rovatforgalmi adatokat öt nagy hírportál teszi elérhetővé a Gemius adatbázisában: a 24.hu, a Hvg.hu, az Index.hu, az Origo.hu és a Telex.hu. A top tíz hírportál éves oldalletöltés-számának közel 75 százalékát ez az öt hírportál teszi ki, ami arra enged következtetni, hogy a teljes hírforgalom is hasonló mintázatot követ. A kifejezetten hazai hírekkel foglalkozó rovatokban cca. napi másfél millió oldalletöltés volt jellemző. 2023. január 13-án egy tragikus eseménnyel kapcsolatban az érdeklődés egészen 2,5 millióra tornázta fel az értéket: Újbudán január 12-én késő este három rendőrt késeltek meg, s Baumann Péter, a 29 éves főtörzsőrmester a kórházba szállítása közben életét vesztette. Épp csak eltelt egy hónap, és egy újabb késelésről szóló beszámolót olvashattak az internetezők. Ezúttal egy 18 éves fiút szúrtak fejbe a Deák téren február 19-ére virradóan, aki a kórházban belehalt a sérülésébe.

Oldalletöltések száma a hírportálok „belföld” rovataiban 2023-ban. A diagramon a leginkább kiugró értékekhez hozzákapcsoltuk a magas oldalletöltést kiváltó eseményt. Ilyen események: Baumann Péter 29 éves rendőr meggyilása, a Deák téren megkéselt 18 éves fiú, Martin halála, baleset az M1-es autópályán, pápalátogatás, augusztusi vihar, Pálffy István botránya, az esztergomi robbantó ügye, Bagdy Emőke fiának meggyilkolása, havazás decemberben. Az ábrázolt adatok Excel-formátumban letölthetők a megadott linken.
Letöltés Excelben: Oldalletöltések a hírportálok „belföld” rovataiban

Az év első negyedében szinte minden hónapra jutott egy, az egész országot megrázó tragédia. Március 11-én tömegbaleset történt az M1-es autópályán, melyben negyvennél több gépjármű volt érintett, köztük fél tucat kamion. Az autók fele kiégett, a roncsok között egy holttestet találtak a mentők. Sokkal kellemesebb esemény következett április végén, amikor Ferenc pápa három napot töltött hazánkban 28-tól 30-ig. Ahogyan az augusztusban történni szokott, a hónap elején több napon keresztül hatalmas vihar dúlt Magyarországon. A kidőlt fák, a vízzel és sárral elöntött utak, a viharkárok és a balesetek több mint 2,5 millió oldalletöltést generáltak a belföldi hírek között. Nem sokkal ezt követően, ugyanebben a hónapban, Pálffy István tiszavirág életű tévés visszatérése került a közbeszéd centrumába, aki a Hír TV Napi Aktuális című műsorában a pedofilokkal kapcsolatban tett megnyilatkozást. A hazai események körében az év legnagyobb figyelmét kiváltó hír közzétételére szeptember 20-án került sor, melyet másnap karolt fel a média.

Az év második rendőrgyilkosságához egy esztergomi robbantás vezetett. Kónya Gábor Lajos volt az első olyan TEK-es rendőr, aki éles művelet során veszítette életét. Rajta kívül meghalt az elkövető is és megsérült nyolc rendőr, valamint három tűzoltó. A következő hír az egyesült államokbeli Phoenix-ben történt, mégis a legtöbb lap a hazai hírek közé sorolta. Bagdy Emőke fiát, Császár Zsoltot nyereségvágyból többször is megszúrták október 21-én, aki a késelésbe belehalt. Az évet záró, ám előre várható esemény, a november végi havazás váratlanul érte az országot, ami felpezsdítette a netezők kattintási kedvét is. Mind a közösségi médiát, mind az online sajtót ellepték a képek a hóval fedett tájakról, hóemberekről, elakadó autókról, vonatokról és buszokról, szelfiző főpolgármesterről, trolit toló utasokról és kitartó biciklis futárokról.

A nagyvilág eseményei iránti figyelem február 6-tól vett lendületet. Ezen a napon hajnali negyed kettőtől délután fél ötig (UTC, egyezményes koordinált világidő) 4,3 és 7,8 közti erősségű földrengések sújtották Törökországot és Szíriát. Ennél a rengésnél erősebbet még nem szenvedett át Törökország az újkorban. Legalább 59 ezren vesztették életüket és minimum 121 ezren sérültek meg. A későbbi események (mentések, holttestek felfedezése, magyar csapatok részvétele, részvétnyilvánítások) több mint egy hétig irányították az olvasók figyelmét a külföldi hírekre.

Oldalletöltések száma a hírportálok „külföld” rovataiban 2023-ban. A diagramon a leginkább kiugró értékekhez hozzákapcsoltuk a magas oldalletöltést kiváltó eseményt. Ilyen események: a törökországi földrengés, a Kreml kupolája mellett felrobbant drón, a Wagner-csoport zendülése, Jevgenyij Prigozsin halála, az izraeli–palesztin háború kirobbanása. Az ábrázolt adatok Excel-formátumban letölthetők a megadott linken.
Letöltés Excelben: Oldalletöltések a hírportálok „külföld” rovataiban

A következő kitüntetett eseményre egészen május 3-ig kellett várni. Ekkor robbant fel a moszkvai Kreml kupolája mellett egy ukrán drón. Az ezt követő, június 24-i jelentős esemény szintén Oroszországhoz kötődött. A Wagner-csoport lázadása a külföldi hírek átlagos napi 1,9 milliós megtekintését 5,9 millióra szaporította. Azon túl, hogy a lázadás az orosz-ukrán háború terén is jelentős fejlemény volt, a hazai újságírók is nagymértékben hozzájárultak a kattintások magas számához. A zendülést sokan még csak nem is puccskísérletnek, hanem egyenesen puccsnak titulálták. Nem kellett sokat várniuk a hírfogyasztóknak, augusztus 23-án Jevgenyij Viktorovics Prigozsinnak, a Wagner-csoport vezetőjének a magán repülőgépe felrobbant, melyben mind a parancsnok, mind a repülőn tartózkodó többi utas az életét vesztette. Október 7-én pedig az izraeli-palesztin háború került a hírcentrumba, melynek megrendítő történései körülbelül másfél héten keresztül fenntartották a tájékozódni vágyók érdeklődését.
Érdemes kiemelnünk, hogy nem minden fegyveres konfliktus, háborús esemény kerül az érdeklődés homlokterébe. Jó példa erre Szudán esete, ahol 2023. április 15-én tört ki a háború. A hírportálok azonban meglehetősen elvétve foglalkoztak vele, már ha egyáltalán megemlítették. A konfliktusban az év során közel 15 ezren meghaltak, 33 ezren megsebesültek, mi több, 5,8 millióan belső menekültekké váltak, míg 1,5 millió ember el is hagyta az országot. A katasztrófa azonban nem váltott ki valós érdeklődést se az újságírókból, se a hírek szerelmeseiből. Mindössze 1,7 millió oldalletöltés kötődött hozzá, s a rá következő napon is csak 1,8 millió kattintást könyvelhetett el, szemben az éves átlagos 1,9 millióval. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a hozzánk közel zajló események, vagy a hagyományos konfliktuszónák történései sokkal jelentősebb médiafigyelmet generálnak, mint a távoli földrészek háborús eseményei.

Amint a látogatottsági adatok is bizonyítják (és a legnépszerűbb Facebook-bejegyzések), az olvasókat a magyar sportsikerek sokkal inkább lázba hozzák, mint a kudarcok. Ezt a hírportálok szerkesztői is jól tudják. Azon lapoknál, ahol gyakran kárörvendtek sportolóink bukásain, már rájöttek arra, hogy forintokban is mérhető kattintáskiesést jelentenek ezek a cikkek, ezért csak elvétve engedik meg maguknak a gúnyos hangnemet. Az első, médiában is nagy port kavaró sikerre március 9-ig kellett várni, ekkor Svájc legyőzésével a férfi kéziválogatottunk kikerült az Európa-bajnokságra. Március 27-én hazai pályán 3-0-ra nyertünk a bolgár labdarúgó-válogatott ellen.

Oldalletöltések száma a hírportálok sportrovataiban 2023-ban. A diagramon a leginkább kiugró értékekhez hozzákapcsoltuk a magas oldalletöltést kiváltó eseményt. Ilyen események: A kézilabda-válogatott Eb-szereplése, a Magyarország–Bulgária labdarúgó Eb-selejtező (3-0), Suhajda Szilárd hegymászó halála a Mount Everesten, a Forma–1-es Magyar Nagydíj, a budapesti atlétikai világbajnokság eseményei, a magyar labdarúgó-válogatott Szerbia, Bulgária és Montenegró elleni Eb-selejtező mérkőzései. Az ábrázolt adatok Excel-formátumban letölthetők a megadott linken.
Letöltés Excelben: Oldalletöltések a hírportálok sportrovataiban

Suhajda Szilárd, aki 2019-ben első magyarként mászta meg oxigénpalack nélkül az egyik legnehezebb csúcsnak számító K2-t, 2023 májusában a Csomolungmával próbálkozott oxigénpalack és serpák nélkül. Május 24-én megszakadt vele a rádiókapcsolat, majd 27-én befejezték a keresését. A sportoló halálának körülményei, az olvasók reményei, találgatásai, valamint a kisebbségben lévő, de mégis érezhető, kritikus álláspontot képviselő hírportálok átlagos napi 674 ezres letöltésszáma közel hárommillióra emelkedett.

A tragédia további két napon keresztül kétmillió felett tartotta a napi views-t. A Formula-1-es magyar nagydíjat július 21-23. között rendezték, melyet nem sokkal később, augusztus 19-től 27-ig a Budapesten rendezett atlétikai világbajnokság követett a sorban. Az izgalmas események és magyar sportsikerek szinte az esemény teljes ideje alatt fenntartották a sport iránt lelkesedők olvasási kedvét. Október 14-én hazai pályán várták a szerb csapatot a magyar focidrukkerek, akik egy óriásmolinót húztak fel a nézőtéren Rózsa Sándorról, a „rácok ostoráról”. Ahogyan a leghíresebb betyár 170 éve a szabadságharc alatt, úgy a magyar focicsapat is legyőzte a szerbeket 2-1-re. Bár november 16-án Bulgáriával 2-2-es döntetlent játszottunk idegenben, ezzel az eredménnyel 37 év után először jutottunk ki selejtező nélkül világversenyre, mi több, november 19-én legyőztük Montenegrót is idehaza 3-1-re.

A legnépszerűbb témák a Facebookon

A híroldalak, internetes magazinok, televíziók, nyomtatott sajtótermékek, de még a rádiók sem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyenek jelen a közösségi médiában. Ezeken a felületeken – kampányok nélkül is – százezres tömegekhez tudják eljuttatni üzeneteiket, fizetett hirdetésekkel pedig hatványozhatják az elérésüket.

A bejegyzések népszerűségének egyik mérőszáma az interakciók (hozzászólások, megosztások, kedvelések és különböző hangulatjelek: dühítő, vicces, imádom, szomorú, ölelés, hűha) mennyisége, melynek vizsgálatával feltérképezhető, hogy a felhasználókhoz mely információk és hírek jutnak el leginkább, azokra milyen érzelmekkel reagálnak, illetve melyeket tartják érdemesnek a megosztásra. A hírportálok, valamint a televíziók, rádiók és a nyomtatott sajtótermékek oldalain közzétett nyilvános bejegyzéseket vizsgálva állt össze 2023 hírkalendáriuma, melybe minden hónap, a Facebook felhasználói számára legfontosabb száz hírét vizsgálva a legmeghatározóbb témák vagy események kerültek be. Íme, ezektől volt hangos a magyar netes közbeszéd:

  • Január: Baumann Péter 29 éves rendőr halálra késelése; a férfi kézilabda-válogatott hazai győzelme Izland ellen 30-28-ra; pennaháború arról, hogy az Aranybulla című film 1,2-es IMDb-s értékelése valóban a film minőségét tükrözi-e, vagy trollszavazók tehetnek az alacsony pontszámról.
  • Február: a Deák téren megkéselt 18 éves fiú, Martin halála; törökországi és szíriai földrengések és az azt követő mentőakciók. (A top100 bejegyzésből 73-nak ez a témája. Ezek közül 42-ben szerepelnek gyermekek vagy csecsemők, 39-ben a magyar mentőcsapat és 21-ben kutyák vagy macskák. Egyetlen beszámoló van, melyben a felsoroltak közül egyik elem sem jelenik meg, és amely egy török focikapus haláláról ad hírt. A tragédia olyannyira megérintette a hazai Facebook-felhasználókat, hogy még áprilisban is a top100 két híre erről számolt be.)
  • Március: Magyarország-Bulgária labdarúgó Eb-selejtezőn 3-0-s magyar győzelem; törökországi és szíriai földrengések utáni mentések. (A top100 hírből 12 erről szólt, melyből hat egy 23 nap után kimentett husky kutyát mutatott be, míg három Cristiano Ronaldo adományozásáról/segélyküldéséről írt.)
  • Április: Vágó István, a korábbi műsorvezető, DK-s politikus halála; Ferenc pápa magyarországi látogatása.
  • Május: Suhajda Szilárd hegymászó, Lang Györgyi, a Pa-dö-dő együttes tagja és Tina Turner énekesnő halála.
  • Június: Szoboszlai Dominik labdarúgó Liverpoolhoz igazolása; Rákay Philip üzletember és influenszer nyílt vitája párhuzamosan több témában, több médiaszereplővel.
  • Július: újfent Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása; sportsikerek (Koch Máté párbajtőr vb arany, férfi vízilabda vb arany, női kardcsapat vb arany, női junior kézilabda Eb arany, Kiszli Vanda kajak egyes rövidkörös Eb arany, Feri bácsi és kutyája tíz hét alatt teljesítette a Kéktúrát, Pigniczki Fanni ritmikus gimnasztika és Gőz Roland cselgáncs Egyetemi Világjátékok egy-egy arany, Makai Maja (8) FitKid verseny két arany, Neszmélyi Luca (14) légtornász junior Eb arany, Fábián Bettina (18) és Olasz Anna (29) nyíltvízi úszás 5 km vb 8. és 16. hely, Zemán Zóra Zoé U19 kéttusa, háromtusa és laser-run Eb három arany, Zemán Zoárd Zétény és Deszpod Alex U11 váltó laser-run arany, Rasovszky Kristóf nyíltvízi úszás 10 km vb ezüst); egy ferencvárosi pad históriája (A Tompa utcában egy padot egy hét leforgása alatt barnáról először LMBTQ színekre, majd zöld-fehérre, majd ismét LMBTQ színekre, majd ismét zöld-fehérre, majd ismét LMBTQ színekre, majd piros-fehér-zöldre festettek. A következő tíz nap során lefóliázták és egy nyomtatott feliratot helyeztek rá: "befóliáztuk mer' megyen itt a buziskodás", majd kifóliázták, majd ismét lefóliázták, majd az önkormányzat elszállíttatta. Nem sokkal később ismeretlenek a pad helyére egy LMBTQ színes széket raktak, amit mások a kukába dobtak. Az önkormányzat egy új, piros-fekete kockás padot szállíttatott az eredeti helyére, amit hónapokkal később, októberben zöldre festettek. Ezek után már csak néhány matricázásnak esett áldozatul a pad.).
  • Augusztus: a Budapesten rendezett atlétikai világbajnokság eseményei; férfi vízilabda-világbajnokság megnyerése; Szoboszlai Dominikot méltató posztok.
  • Szeptember: sportsikerek (női junior vízilabda vb arany, a 14 éves Egerszegi Krisztina 35 évvel ezelőtti aranya a szöuli olimpián 200 méter háton, Marco Rossi megszólalásai és a magyar labdarúgó-válogatott sikerei, Mónus József távlövő íjászat világrekord, Szemerei Levente varsói maraton arany, Korok Fatima szabadtüdős merülés vb arany, Szilágyi Áron vívó beválasztása a Hírességek Csarnokába); Szoboszlai Dominikot méltató posztok; Törökországban egy ezer méter mély barlangban megsérült kutató mentőakciójában kulcsszerepet játszó magyar barlangászok és barlangász orvosnő.
  • Október: a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos hírek (Marco Rossi és Cosimo Inguscio megkapja a magyar állampolgárságot, Szerbia elleni 2-1-es győzelem, a mérkőzés előtt az Ismerős Arcok – Nélküled közös éneklése, egy hatalmas Rózsa Sándort ábrázoló molinó kifeszítése); Gáspár Győzővel (Győzike: rapper, influenszer) kapcsolatos posztok (őt és felmenőit kórusban szidták a focidrukkerek a Fradi-Debrecen meccsen, fogyása miatt támadták, Curtis (rapper, celeb) napraforgó patkánynak nevezte).
  • November: a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos hírek (Montenegró elleni 3-1-es győzelem, Szoboszlai Dominik pálinkát ivott a szurkolók tömegében, Bulgária elleni 2-2-es döntetlen, a Bulgária elleni meccs helyszíne körüli viták, Marco Rossi szerint vannak olyanok, akik „annak ellenére, hogy magyarok, nem a válogatottnak szurkolnak”, 70 évvel ezelőtt győzte le az Aranycsapat az akkor hazai pályán 90 éve veretlen Angliát).
  • December: Szoboszlai Dominikot méltató posztok; karácsonnyal, szilveszterrel kapcsolatos bejegyzések (jókívánságok, nyereményjátékok, régi nóták, ételek, jó cselekedetek); magyar labdarúgó-válogatott kisorsolt Eb-csoportja, meccsek időpontjai és helyszínei.

A legsikeresebb Facebook-oldalak

A havi száz legtöbb interakciót generáló bejegyzés a teljes év során összesen 1.200 posztot tett ki, 19 Facebook-oldal volt képes arra, hogy legalább 12 hírt (1%) írjon, mely ekkora népszerűségnek örvend. Ezen az egy tucaton túl 45 oldal legalább egyszer szerepel a listán. A legsikeresebb az M4 Sport volt, amely 155 felkapott hírt tett közzé. A különböző reakciók közül a lájkra kattintottak a legtöbbször. Az 1.200 posztra 13 millió kedvelés érkezett (az összes reakció 73 százaléka). 2023-ban a sok megrázó halálhír következtében a szomorú kifejezés lett a második leggyakoribb (10%), majd az imádom (8%), a vicces (7%), végül pedig a hűha és a dühítő (1-1%) következett. Azon oldalak közül, melyek legalább öt bejegyzéssel szerepeltek a listán, a Blikk.hu bizonyult a legszomorúbbnak, a beérkezett reakciók 41 százaléka keserűséget fejezett ki (az átlagos tíz százalékkal szemben). Nevetséges posztokat leginkább a Comedy Central és a 444.hu osztott meg – az átlagos hét százalékkal szemben ezeknél a reakciók 28-28 százaléka kacagó fej volt.

Körcikkdiagram. A legtöbb népszerű posztot közzétevő Facebook-oldal listája. Az ábrázolt adatok a kép alatti táblázatban érhetők el.
A legtöbb népszerű posztot közzétevő Facebook-oldal listája (Forrás: Neticle/NMHH)
Facebook-oldal gazdája Felkapott hírek száma
M4 Sport 155
Telex.hu 119
Nemzeti Sport 114
Duna TV 88
RTL 78
444.hu 55
Ripost.hu 46
Bors 44
24.hu 43
Metropol 40
Blikk.hu 33
Hvg.hu 32
ATV 31
Femina.hu 30
Story 26
Népszava 25
Nlc.hu 22
Heves Megyei Hírlap 14
Index.hu 12
Egyéb 193

Legtöbb interakciót elérő posztok a Facebookon

A Facebookon 2015-től hat plusz egy különböző reakcióval jelezhetik a felhasználók, hogy mit is gondolnak egy-egy tartalomról. (Tetszik, imádom, vicces, wow, szomorú, dühítő és a törődő smiley, melyet a pandémiás időkre, ideiglenesen vezetett be a Facebook, de egyelőre még nem szüntette meg. A törődő (care) reakciókról nincs számadat.)
Abban az esetben, ha egyetértenek a bejegyzéssel, fontosnak tartják az üzenetet, vagy csak azt szeretnék, ha ismerőseik is látnák, akkor meg is oszthatják azt. Ezen interakciók által karakterisztikussá válnak az egyes bejegyzések, hiszen mindegyik különböző érzést fejez ki, eltérő motiváció lapul a reakciók és a megosztások mögött.
Az év legtöbbet kedvelt, lájkolt posztjai a következők voltak:

  1. Kimentettek egy kutyát a mentőcsapatok a romok alól Törökországban ❤️ (lájk: 94.489, közzétevő: ATV)
  2. A 102 éves Sanyi bácsi végezte el a kezdőrúgást a Nagyerdei Stadionban. 👏🎂 Születésnapja alkalmából végezte el a kezdőrúgást és 5️ éves kora óta szurkol a DVSC-nek. 👏👏👏 (lájk: 55.704, közzétevő: M4 Sport)
  3. Gondolkodás nélkül ugrott a tóba a pécsi hajléktalan, rajta kívül senki nem segített a bajba került nőnek – Németh György egy hete, a Balokány-ligeti tóból húzott ki egy bajba jutott, középkorú asszonyt. A nőt a mentők végül a pszichiátriára vitték. A hajléktalan férfi azt mondta: legalább harmincan voltak a környéken, de rajta kívül senki sem segített. (lájk: 45.482, közzétevő: RTL)

Az imádom (jele fehér szív halványpiros körben) szeretetet, szerelmet, örömöt, együttérzést vagy támogatást fejez ki. A legtöbb ilyen reakciót ezek a posztok kapták:

  1. Kimentettek egy kutyát a mentőcsapatok a romok alól Törökországban ❤️ (imádom: 32.589, közzétevő: ATV)
  2. Amikor meghatódik Pavelcze László mentés után! Tényleg elsírja magát! Igazi HŐSÖK‼️ Sikerült egy ötéves kislányt kimenteni 10 ora munka után! (imádom: 18.812, közzétevő: ATV)
  3. Édesanyának lenni egy kivételes csoda, édesanyánkról énekelni egy spirituális élmény különösen, ha a dal eredeti előadója is ott áll a színpadon. Agárdi Szilvia - Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni #csinaljukafesztivalt (imádom: 12.020, közzétevő: Duna TV)

A nevető smiley többértelmű. Gyakran használják valóban vicces alkalmakkor, de az irónia, szarkazmus, cinizmus jele is egyben, melyet a posztok is alátámasztanak:

  1. A sorozat jelenleg 1,2 ponton áll. Rákay Philip szerint amerikai trollok miatt annyira rossz az Aranybulla értékelése az IMDb-n – A „toplúzer hülyegyerekek” kritikáiról is értekezett egy sort a producer. (vicces: 30.092, közzétevő: Telex.hu)
  2. Átlagosan 13 millió forint megtakarítása van egy magyar háztartásnak az MNB statisztikái szerint – Az eloszlás ugyanakkor nagyon egyenlőtlen, a legszegényebb 30 százaléknak csak a megtakarítások 5 százaléka jut. (vicces: 25.201, közzétevő: 444.hu)
  3. 13 millió forint megtakarítása van egy átlagos magyar háztartásnak. Az MNB szerint ez az országos átlag, de hatalmas különbségek vannak. – Mostanra sikerült újra elérni a 2019-es szintet reálértéken. Egyre népszerűbbek az állampapírok, miközben csökkent a lakosság bankszámlán tartott vagyona. (vicces: 21.563, közzétevő: Telex.hu)

A düh jele egy mérges arcú emoji, melynek feje vöröslik a haragtól. A felhasználókat leginkább ezek a hírek hozták ki a sodrukból:

  1. Kimondta a lómenhely halálos ítéletét a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. A diszkós vállalkozónak ítélte a siófoki lómenhely földjeit a főispán – Pedig a rendőrség nyomozást indított hamis okirat felhasználása miatt. (dühítő: 6.227, közzétevő: 24.hu)
  2. 🔴 Budapest Pride 2023 – "A b*zikat szeretem, de a nőket b**om, zöld-fehér-zöldre imádkozom". Magyarul rímelő ásziai meleg fradista a Pride-on! ▶ Ahogyan minden évben, idén is volt Budapes Pride. A szervezők kijelentették, hogy ez nem egy politikai rendezvény, de Karácsony Gergely a végén valahogy odakeveredett a színpadra, majd felmondta a kötelező propagandát. A résztvevők között megbújt néhány olyan közéleti nagyágyú is, mint Whisperton, aki sokak számára ismeretlen lehet, de több millió fiatal nézi őt a TikTokon. Fiatalok, akik négy év múlva szavazók lesznek. A felvonulók idén csak minimálisan inzultálták a stábunkat és meglepően közlékenyek voltak. Megtudtuk, hogy mit gondolnak a nemátalakító műtétről és az iskolai LMBTQ-oktatásról is. (dühítő: 5.436, közzétevő: Pesti TV)
  3. Újabb részletek derültek ki a Magyarországon lelőtt svájci farkas esetéről. – Kivágta a jeladót a lelőtt farkasból a vadász, így próbálta megúszni tettét (dühítő: 5.293, közzétevő: Nlc.hu)

A keserűséget egy fejét csóváló, könnyező szmájli szimbolizálja. A három legbánatosabb bejegyzés:

  1. Elhunyt Lang Györgyi. A 66 éves énekesnő hosszú, méltósággal viselt betegség után ma délután otthonában, barátai és családja körében, álmában távozott... Legyen neki könnyü a föld! (szomorú: 44.173, közzétevő: Retro Rádió)
  2. A 11 és 14 év közötti gyerekeket, a szülőket, tanárokat maga alá temette összeomlott szállodájuk. Eltemették a földrengésben meghalt középiskolai röplabdacsapat tagjait. (szomorú: 32.798, közzétevő: Telex.hu)
  3. Nyugodjon békében! 🙏 (A bejegyzés értelmezéséhez fontos a hozzá csatolt kép is, melyen egy arckép látható egy felirattal: „Meghalt Vágó István”.) (szomorú: 25.745, közzétevő: Blikk)

Csakúgy, mint tavaly, idén is az időjárással kapcsolatos hírek lepték meg leginkább az embereket. Március 27-én közel 120 km/h-ás szél tépázta meg az országot, melyet bőséges csapadék kísért. A legtöbb ember „tátva maradt száját” ez az esemény okozta, a másodikat pedig egy szupercella. A legnagyobb megdöbbenést (wow/hűha reakció) produkáló hírek a következők voltak:

  1. Újabb videót kaptunk a balatoni viharos szélről! (hűha: 4.288, közzétevő: Somogyi Hírlap)
  2. Elképesztő szupercellát fotóztak Makó közelében. Olyan, mintha egy hatalmas, vattából gyúrt UFO akart volna leszállni Ferencszállás határában. (hűha: 4.199, közzétevő: HVG)
  3. Elérte a méregdrága M6-os a horvát határt, de ott a semmibe fut – Amint átadják, el lehet majd kocsikázni a végéig, hogy megnézzük a határon túli szántókat, mert a szomszédban még hiányzik egy 5 kilométeres szakasz, és ez legalább egy évig így is marad. (hűha: 4.081, közzétevő: Telex.hu)

Ha az interakciókat a való életre vetítjük, akkor olyan szituációkat képzelhetünk el, mint amikor valaki egyedül néz tévét, két barát beszélget, vagy egy tanár tart előadást a diákjainak. Ha lájkolunk valamit, az olyan, mintha csendben odafordulnánk a társunkhoz, és bólogatva mutatnánk fel a hüvelykujjunkat. Ha egy szomorú emojit küldünk, mintha könnyeket morzsolnánk egy rossz hír hallatán. A vicces smiley pedig olyan, mintha egyedül nevetnénk az esti filmen. A komment már hangosabb: mintha jelentkezés nélkül szólnánk hozzá a tananyaghoz kémiaórán, vagy ha a lekésett busz sofőrje után kiáltanánk. A megosztás pedig, mintha mi lennénk az egyetemi előadók, vagy csak egyszerűen felszállnánk a villamosra, és megafonnal győzködnénk igazunkról az utasokat. Ezek a megosztások voltak a legnépszerűbbek 2023-ban:

  1. „Nem vigyázunk az örökségünkre!” Kihalásra ítélt gyümölcsfákat ment a zalai erdész – Egy Zala megyei eldugott kis faluban, Pórszombaton él egy erdész, aki több mint 3500 féle gyümölcsfát ültetett a kertjébe. Piros picsaszilva, nyári apró hébér, bakszarkörte, csicsói üvegcseresznye, mosolygó batul, csak pár különlegesség kihalófélben lévő gyümölcsfái közül. Gyula évtizedekkel ezelőtt kezdte menteni az elfeledett fákat, amelyekből mára olyan egyedülálló örökséget sikerült létrehozni, ami sehol máshol a világon nincs. (megosztás: 14.107, közzétevő: Nlc.hu)
  2. Amikor meghatódik Pavelcze László mentés után! Tényleg elsírja magát! Igazi HŐSÖK‼️ Sikerült egy ötéves kislányt kimenteni 10 ora munka után! (megosztás: 14.026, közzétevő: ATV)
  3. Kimentettek egy kutyát a mentőcsapatok a romok alól Törökországban ❤️ (megosztás: 12.675, közzétevő: ATV)

Ünnepek, különleges események hatása a facebookozók aktivitására

A híroldalakon megjelenő cikkek heti száma és azok eloszlása könnyen jósolható (húsz népszerű hírportál adatai alapján). Szombaton és vasárnap 22, illetve 25 százalékkal kevesebb hírt olvashatunk, mint egy átlagos napon. Hasonló a helyzet a portálok Facebook-oldalain a bejegyzésekkel (szombat: -13%, vasárnap: -17%) és a felhasználók reakciószámával is (szombat: -7%, vasárnap: -18%). Míg kedden és csütörtökön jelenik meg a legtöbb hír (11 és 14 százalékkal több, mint egy átlagos napon), addig a felhasználók kedden és pénteken „szórják” a legtöbb reakciót.

De mi a helyzet az ünnepnapokkal? A forgalom általában ekkor is visszaesik, a népszerű hírek témája pedig hol teljesen hétköznapi, hol pedig egészen jellegzetes mintázatot mutat. A munkaszüneti napok java nem hozott érdemi újdonságot, bár ez alól akadt néhány kivétel. Így például január 1-jén a top hírek derékhada jókívánságokkal volt tele, esetleg szilveszteri dalokat tett közzé. Március 15-én, az 1848-49-es szabadságharc emlékének napján a legtöbb interakciót begyűjtő poszt ötször annyi visszajelzést kapott, mint a második (54 ezernél is többet a 11 ezerrel szemben). Íme a Hír TV nevezetes posztja: „Erkel Ferenc – Bánk bán – Hazám, hazám a nemzeti ünnepünkön 2023. március 15-én, Ninh Duc Hoang Long tenor előadásában.” A többi nemzeti ünnepen inkább valami köznapi hír kötötte le a felhasználók figyelmét. A nemzetközi férfinap alkalmából nem kerültek előtérbe az ezzel kapcsolatos megosztások, a nőnappal összefüggésben azonban igen – tízből három a hölgyekről szólt. A gyereknap és az apák napja alkalmából se jött lázba az internetes világ, az anyák napja viszont tízből két top hírt hozott. A keresztény egyházak ünnepei kitüntetett figyelemben részesültek a klikkelőktől. Húsvét nagypéntekén az első négy hír vallási tartalmú volt, nagyszombaton pedig a Hír TV oldala ismét az egekbe tört, ezúttal a nap első híre 36 ezer interakciót kapott, háromszor annyit, mint a második. Karácsony szinte csak Jézus születéséről szólt – igaz, néhány bejegyzés az ünnep konzumista változatára élezte ki üzenetét. Szenteste tízből kilenc, karácsony napján pedig hat ünnepi poszt került a top10-be. A nemzeti emléknapok közül egyedül június 4-e, a nemzeti összetartozás napja kapott kitüntetett figyelmet.

A Facebook-posztokban leggyakrabban használt szavak

A hírportálok, valamint a vezető tévék, rádiók és újságok Facebook-oldalainak posztjait más aspektusból is vizsgáltuk. Minden hónap száz legnépszerűbb bejegyzésének szövegelemzése arra világít rá, hogy milyen szavakat preferálnak az újságírók. Az összes bejegyzés szavakra bontása, majd a stopszavak (gyakran ismételt, önmagában jelentéssel nem bíró szavak) szűrése és a szótövezés (ragok, jelek és igekötők eltávolítása) után a leggyakoribb kifejezéseket vizsgálva nem csak a zsurnaliszták nyelvezete válik elemezhetővé, de a fontosabb témák is. A leggyakoribb szavakat havi bontásban vizsgáltuk. Néhány kifejezés talán magyarázatra szorul, mert használatuk oka nem derül ki a korábban elemzett hírekből. Februárban sok fiút és lányt temetett a romok alá a törökországi földrengés. Márciusban a kisfiúk nagyon bátrak és ügyesek voltak – szépen beszéltek, eltűntek, majd megtalálták őket, kezdő rúgást végeztek, találkoztak Cristiano Ronaldoval és volt, aki mentőt hívott a halott édesanyjához. Áprilisban a pápát várta az ország. Júniusban születésnapok és születések alkalmából kérték isten éltetését vagy áldását az újságírók. Mind júliusban és augusztusban, mind októberben főként a sportsikerek miatt említették sokszor a két nemet, januárban azonban főként bűncselekményekhez vagy bulvárhírekhez kapcsolták a férfiakat (rendőrgyilkos, rendőrautóval karambolozó pornórendező, aluljáróban kötekedők, MOL-székház panoráma férfivécéje, szódabikarbónából hamisított kokaint árusító drogdíler). Decemberben a Duna Televízió Csináljuk a fesztivált! című műsorából sok dal a Facebookon is szárnyra kapott. A magyar szó általában az első helyen szerepelt, két hónap volt csupán, amikor a második helyre szorult vissza.

A Facebook-posztokban leggyakrabban használt szavak 2023 első félévében
Január Február Március Április Május Június
1. magyar rom magyar magyar meghal magyar
2. rendőr magyar kisfiú Vágó magyar élet
3. budapesti hír válogatott pápa család meghal
4. férfi fiú élet vár (ige) betegség isten
5. világ lány férfi élet otthon gyerek
A Facebook-posztokban leggyakrabban használt szavak 2023 második félévében
Július Augusztus Szeptember Október November December
1. magyar magyar magyar magyar magyar magyar
2. férfi női élet női Szoboszlai Szoboszlai
3. Európa élet világ győz válogatott fesztivál
4. női budapesti Szoboszlai Magyarország Európa élet
5. Szoboszlai világbajnok fontos válogatott sport nyer

Az alábbi szófelhőben a betűk mérete annál nagyobb, minél többször fordultak elő az év során az írásokban, 350-szer bukkant fel a posztokban a magyar szó, több mint három és félszer gyakrabban, mint az azt követő élet (97). A legnépszerűbb személy 2023-ban Szoboszlai Dominik volt, aki 82 említésének zömét az év utolsó harmadában gyűjtötte össze.

A Facebook-bejegyzésekben leggyakrabban használt szavak 2023-ban. Az ábrázolt adatok Excel-formátumban letölthetők a megadott linken.
Letöltés Excelben: A Facebook-bejegyzésekben leggyakrabban használt szavak 2023-ban

2023 halottai

2023-ban ismét hosszúra nyúlt azok sora, akiknek halálhírére legalább tízezer szomorú emojival reagáltak: Lang Györgyi, a Pa-dö-dő együttes tagja; a törökországi és szíriai földrengés áldozatai, akik közül kiemelt figyelmet kaptak a gyerekek, a várandós nők, a sportolók és a háziállatok; Niva, a fővárosi állatkert szibériai tigrise; Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester; egy ötgyermekes családanya; Vágó István műsorvezető, politikus; Treat Williams amerikai színész (Hair); Suhajda Szilárd hegymászó; Halász Judit színész-énekes; Matthew Perry amerikai színész (Jóbarátok); Ryan O'Neal amerikai színész (Love Story); László, a mátészalkai, 25 ezer forintból élő súlyosan beteg férfi; Tina Turner amerikai énekesnő; Szvoboda Bence motorversenyző; Pap Éva színésznő; Bíborka, a ritka betegségben szenvedő hároméves kislány; Bertók Krisztina fesztiválfotós; Cs. Németh Lajos szinkronszínész (Jóbarátok, Harry Potter); Dunai Tamás színész; Máthé Erzsi színésznő; Martin, a Deák téren megkéselt 18 éves fiú; Gino Mäder svájci kerékpáros és Noviczki Miklós kézsebész.

2024-es prófécia

És vajon mik lesznek 2024 legfontosabb trendjei? Mi uralja majd az online teret, a hírportálok hasábjait? Az év nem csupán egy választási év lesz, hanem a választások esztendeje. Hazánkat az önkormányzati és az európai parlamenti választások érintik. Globális szinten több szavazó fog az urnákhoz járulni, mint korábban bármikor, 64 országban (plusz az Európai Unióban) lesznek nemzeti választások, melyek népessége a világ 49 százalékát teszik ki (például Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Királyság, India, Irán, Tajvan, Indonézia, Pakisztán, Banglades, Mexikó, Dél-afrikai Köztársaság, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Románia). Fontos hírértéke lesz annak is, hogy július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, valamint Párizsban nyári olimpiai játékokat rendeznek. Az előre eltervezett történéseken túl azonban minden bizonnyal váratlan eseményekre is számíthatunk. Baba Vanga, a vak bolgár tisztánlátó jósnő a következőket jövendölte: Vlagyimir Putyin ellen egy honfitársa merényletet kísérel meg; a terrortámadások száma növekedni fog Európában; egy nagy ország biológiai fegyvereket fog tesztelni és bevetni valakik ellen; hatalmas gazdasági válság közeleg; éghajlati problémák és természeti katasztrófák fenyegetnek; elektromos hálózatok és víztisztító telepek elleni kibertámadásokra számíthatunk; áttörés várható a rák és az Alzheimer-kór gyógyításában; nagy felfedezések kezdődnek a kvantumfizika területén. Ígérhetjük, hogy 2025 elején megvizsgáljuk, mi is valósult meg a jóslatokból, Baba Vanga valóban képes-e a jövőbe látni.

Lábjegyzetek, hivatkozások

  1.  A helyesírási hibát a poszt közzétevője vétette.
  2. Az elírást a poszt közzétevője vétette, mely akár lehetett szándékos is. Vagy az ázsiai magyar kiejtés kigúnyolása miatt szerepel zs helyett sz, vagy pedig a Facebook algoritmusának kijátszása céljából, ami előszeretettel töröl olyan bejegyzéseket, melyeket rasszistának bélyegez.
  3. Az elírást a poszt közzétevője vétette.
  4. Az elírást a poszt közzétevője vétette.
  5. Az elírást a poszt közzétevője vétette.