Beszámoló a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal 2023. évi tevékenységéről

Közzétéve: 2024. április 16.

1. A Kerekasztal tevékenységének jogszabályi háttere

Az Országgyűlés 2013 decemberében elfogadta az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló 2013. évi CCXLV. törvényt, amely az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Ekertv.) rendelkezéseit is módosította.

A törvénymódosítás életre hívta a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt (a továbbiakban: Kerekasztal) mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: NMHH) Elnökének az elektronikus kereskedelmi szolgáltatás és az elektronikus hírközlési szolgáltatás útján hozzáférhető médiatartalmak, információk tekintetében a kiskorúak egészséges fejlődését elősegítő, javaslattevő, véleményező, tanácsadó testületét. Az elnökből és húsz tagból álló testület a törvényben meghatározott feladatai ellátásán túl előző évi tevékenységéről az NMHH Elnökének évente május 1-jéig írásos beszámolót készít, amit a honlapján is nyilvánosságra hoz.

2. A Kerekasztal tagjai

A Kerekasztal elnökét (a továbbiakban: Elnök) és tagjait az NMHH Elnöke nevezi ki három évre. Az Elnököt, valamint két tagot saját jelölés alapján, a további tagokat pedig gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek, a hírközlés piaci szakmai szövetségek ajánlásai, valamint az illetékes minisztériumok javaslata alapján nevezte ki az NMHH Elnöke három évre.

A Kerekasztal elnöke és tagjai voltak a 2023. évben:

  1. dr. Lipták Eszter Elnök, NMHH
  2. dr. Baracsi Katalin, Magyar Jog- és Államtudományi Társaság
  3. dr. Csalár Dorina, NMHH
  4. dr. Csömör Magdolna, Hírközlési Érdekegyeztető Tanács
  5. dr. Gaskóné Nagy Erika, Digitális Gyermekvédelmi Stratégia, majd 2023. 05. 01-től Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
  6. Gulyás István, Energiaügyi Minisztérium
  7. dr. Hegyesi Imre, Belügyminisztérium, 2023. 11. 15-től dr. Nagy Sarolta, Miniszterelnöki Kabinetiroda
  8. Kéry Ferenc, Magyar Kommunikációs Szövetség
  9. Kőrösné dr. Mikis Márta, Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete
  10. Mészáros Antónia, UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány
  11. Molnár László, Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesülete
  12. dr. Németh Ádám,2023. 07.10-től Molnár Szilárd, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács
  13. dr. Németh Tibor Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete
  14. Pelle Veronika, NMHH
  15. dr. Pócsik Ilona, MediaSmart Hungary Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft.
  16. Szenthe-Tormássi Anna, Katolikus Pedagógiai Intézet
  17. dr. Szilágyi Zsuzsanna, Magyar Lapkiadók Egyesülete
  18. Táler Orsolya, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
  19. Thaisz Miklós, Magyar Diáksport Szövetség
  20. Tibenszky Móni Lisa, Felelős Szülők Iskolája
  21. Ványi Lászlóné, Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

3. A Kerekasztal tevékenysége

3.1. A Kerekasztal ülései

A Kerekasztal a 2023. évben négy alkalommal, 2023. március 1-jén, május 31-én, szeptember 20-án és november 29-én ülésezett.

A Kerekasztal 2023. évi ülésein napirendre tűzte a Netszűrő szoftver fejlesztésének kérdését, a gyermekek biztonságos internetezését szolgáló szűrőszoftverek és szülői felügyeleti beállítások témakörét, valamint foglalkozott a trendszerűen terjedő veszélyes online kihívásokkal. A Kerekasztal véleményezte az NMHH gyermekvédelmi témájú kiadványait, és tájékoztatást kapott az Internet Hotline tevékenységéről. A Kerekasztal tagjai betekintést kaptak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület, a Magyar Jog-és Államtudományi Társaság és a Helyi Televíziók Országos Egyesületének tevékenységébe.

A fentieken túlmenően az NMHH rendszeresen tájékoztatta a Kerekasztalt az NMHH részvételével megvalósuló gyermekvédelmi programok aktualitásairól és eredményességéről, valamint a gyermekvédelmi témájú kiadványairól.

3.2. A Netszűrő szűrőszoftver fejlesztése

A téma kapcsán az NMHH munkatársai tájékoztatást nyújtottak a Kerekasztal tagjai számára a Netszűrő szoftver fejlesztési projekt státuszáról, ennek keretében ismertetésre kerültek a szűrőszoftver fejlesztésével kapcsolatos technikai, valamint kompatibilitási részletek.

3.3. A piacon jelenleg elérhető szűrőszoftverek és szülői felügyeleti eszközök katalógusának felülvizsgálata

A Kerekasztal e témával három ülésen is foglalkozott. A 2023. március 1-jei ülésen az NMHH gyermekek médiafogyasztási szokásaival, valamint szüleik ezzel kapcsolatos attitűdjével foglalkozó kutatásai eredményeinek kiértékelése alapján megállapításra került, hogy a szülők nagyon kevés százaléka ismeri és alkalmazza a szűrőszoftvereket, de azok a szülők, akik ismerik, jelentős mértékben elégedettek azok hatékonyságával. Tekintettel erre, a Kerekasztal célul tűzte ki, hogy feltárják a jelenleg a piacon ingyenesen vagy megfizethető áron rendelkezésre álló, bárki számára elérhető szűrőszoftverek listáját.

A Kerekasztal a 2023. március 1-jei ülését követően létrehozott egy munkacsoportot, amely felülvizsgálta az NMHH által 2016-ban kiadott szűrőszoftver katalógust. A munkacsoport tevékenységének eredményei, valamint a munkacsoport tapasztalatai a Kerekasztal 2023. május 31-ei ülésén kerültek bemutatásra.

A katalógus felülvizsgálata összhangban állt az Ekertv. 4/D. § (1) bekezdésében előírt rendelkezésekkel, emellett megfelel a Kerekasztalnak a kiskorúakra káros internetes tartalmak és szolgáltatások esetén alkalmazandó figyelemfelhívó jelzésekre és szűrőszoftverekre vonatkozó ajánlása 5.1. pontjában foglaltaknak is. A felülvizsgálat során áttekintésre kerültek a legnagyobb hírközlési szolgáltatók online felületein a szűrőszoftverek alkalmazásának népszerűsítésével kapcsolatban megtalálható információk. A munkacsoport azt tapasztalta, hogy az NMHH gyermekvédelmi ajánlásai, szakmai anyagai, médiatudatosságot ösztönző megnyilvánulásai, az edukációs célból létrehozott gyerekaneten.hu oldalra mutató hivatkozások rendszeresen megjelennek a legnagyobb hírközlési szolgáltatók online felületein, továbbá a szolgáltatók közzétették az NMHH által 2016 októberében kiadott szűrőszoftver katalógust is.

A munkacsoport szerint új szoftverek is megjelentek a kínálatban, míg a korábban működő alkalmazások közül néhány már nem elérhető. A szolgáltatók nagy része módosított az árakon, jellemzően többféle előfizetői csomagkínálattal álltak elő. Van köztük magyar és angol nyelvű, ingyenes és térítési díj ellenében igénybe vehető szoftver is, a szolgáltatások többségét családok részére ajánlják, de akad közöttük olyan is, amely iskolák, vállalkozások számára optimalizált. A felülvizsgált katalógus az NMHH honlapján 2023. június 8-án került közzétételre.

A Kerekasztal a 2023. szeptember 20-ai ülésén ismét napirendre vette a szűrőszoftverek témakörét. Ezen az ülésen került sor a szűrőszoftverek közötti választást segítő útmutató szakmai tartalmának ismertetésére, véleményezésére.

3.4. Az online kihívásokkal kapcsolatos kutatás tapasztalatai és eredményei

A Kerekasztal megvitatta az NMHH által lefolytatott online kihívásokkal kapcsolatos kutatás tapasztalatait és eredményeit. A Kerekasztal tagjai egyetértettek abban, hogy a témával kapcsolatos jövőbeni cél egy bővebb kutatás előkészítése és lefolytatása, amelyben a gyermekek valódi motivációjának feltárására is sor kerülhet egyéb fontos kérdések mellett.

3.4. A hírközlési szolgáltatók bevonása a gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló tartalmak elleni küzdelembe: INTERPOL „Worst of List” felhasználásának biztosítása

A Kerekasztal 2023. szeptember 20-ai ülésének napirendjén szerepelt az INTERPOL „Worst of List” domain-gyűjteményéhez való hozzáférésének kérdése. A Kerekasztal tagjai tájékoztatást kaptak arról, hogy jogszabályi felhatalmazás alapján az NMHH segítségnyújtásának hatékonyabbá tétele érdekében lehetőség adódott az INTERPOL „Worst of List” domain-gyűjteményéhez való hozzáférésre is. A gyermekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó és közzétevő legkárosabb oldalakat tömörítő lista ez idáig hírközlési szolgáltatók és a nyomozó hatóságok részére volt elérhető, az NMHH az új együttműködési kereteknek köszönhetően lehetőséget kap a lista előszűrésére és a hírközlési szolgáltatók bevonásával támogatja a bűnüldöző szervek munkáját.

4. A beszámoló elfogadása a Kerekasztal által

A jelen beszámolót a Kerekasztal a 2/2024. (III.20.) számú döntésével fogadta el.

Az Ekertv. 4/D. § (7) bekezdése alapján előterjesztett beszámolót elfogadom/nem fogadom el.

Budapest, 2024. március 28.

……..………………………

Dr. Koltay András
Elnök
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság


Az alábbi, letölthető dokumetum a beszámoló aláírt változata.