K/21521-4/2022. számú határozat: elektronikus kereskedelmi bírság a Sky-MK Kft. hírlevélküldési gyakorlatával szemben

Közzétéve: 2024. július 2.

Az eljárás az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Eker.tv.) 16/A. § (3) bekezdésében foglaltak alapján került megindításra, mivel 2022. szeptember 18-án a Kérelmező állítása szerint kéretlenül, a Grt. 6. § (1) és (3) bekezdésében foglaltak megsértésével került továbbításra a info@hirlevel.mostjoaron.hu e-mailcímről az általa használt védett adat e-mailcímre kéretlen elektronikus hirdetés.

A Kérelmező arról tájékoztatta a Hatóságot, hogy nem egyezett bele, hogy hirdetéseket küldjenek a részére.

 A Hatóság korábban, a 2022. április 8-án kelt, K/28573-12/2021. számú határozatában az Ügyfelet arra kötelezte a védett adat (a továbbiakban: Bejelentő) bejelentésére indult, kéretlen elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárásában, hogy a határozat kézhezvételét követően tartózkodjon a Grt. 6. § (3) bekezdésének megsértésétől.

A Kft. a Hatóság megkeresésére nem válaszolt.

A Hatóság rendelkezésére álló adatok szerint az Ügyfél nem rendelkezett a Kérelmező adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulással, így a Hatóság megállapította, hogy az Ügyfél a kérelmében kifogásolt elektronikus üzenetet kéretlenül küldte el, megsértve ezzel a Grt. 6. § (1) bekezdését. 

Figyelemmel arra, hogy az Ügyfél a korábbi marasztalását követően rövid időn belül a Grt. 6. § (6) és (7) bekezdéseit ismételten megsértette, a Hatóság megállapította, hogy jelen eljárásban a jogkövető magatartásra ösztönzés céljából a jogsértő magatartás további folytatásától való eltiltása mellett az Ügyfél részére elektronikus kereskedelmi bírság kiszabása is indokolt.