Győr 88,1 MHz médiaszolgáltatási lehetőség pályáztatása (lezárva)

Legutóbb frissítve: 2011. január 19.

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság
Médiatanácsának
135/2011. (I. 19.) számú
HATÁROZATA

1. A Médiatanács (1085 Budapest Reviczky u. 8.) megállapítja, hogy az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. február 22-én megjelent 5. számában közzétett, a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) 102. § (5) bekezdése alapján pályáztatott Győr 88,1 MHz helyi rádiós jogosultság hasznosítására megindított pályázati eljárás (továbbiakban: Pályázati Eljárás) eredményes.

2. A Pályázati Eljárás nyertese a

Lánchíd Rádió Kft. (cím: 1089 Budapest, Üllői út 102.).

E határozat ellen annak közlésétől számított tizenöt napon belül jogszabálysértésre hivatkozással bírósági felülvizsgálat kérhető a Fővárosi Ítélőtáblától azzal, hogy a határozat meghozatalától számított harminc napos jogvesztő határidő elteltével a határozatot akkor sem lehet megtámadni, ha az ismert ügyfeleken kívüli más jogorvoslatra jogosulttal azt nem közölték, illetve arról addig nem szerzett tudomást.

Indokolás

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jogelődje,az Országos Rádió és Televízió Testület, az Rttv. 102. § (5) bekezdése alapján pályázati felhívást tett közzé az 1. számú melléklet 5. sorszámú Győr 88,1 MHz helyi rádiós jogosultság hasznosítására az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. február 22-én megjelent 5. számában. A Felhívásra a beadási határnapon 2010. március 24-én a következő négy Pályázati Ajánlat érkezett.

 #

Pályázó neve

Pályázó címe

1.

DJ Promotion Kft.

1132 Bp. Kresz Géza u. 14.

2.

Kisalföld Rádió Konzorcium

9024 Győr Dessewffy u. 13.

3.

Lánchíd Rádió Kft.

1089 Bp. Üllői út 102.

4.

FM 4 Rádió Kft.

8200 Veszprém Házgyári út 7.

A Pályázati Felhívás 1.1.6. pontja szerint a Győr 88,1 MHz jogosultságra kizárólag közműsor-szolgáltató jellegű pályázat volt benyújtható.

A Médiatanács a 456-459/2010. (XI. 3.) számú határozataival, mint Alakilag Érvényes Ajánlatot a Pályázati Felhívás 3.4.1.3. szakasza alapján mind a négy Pályázó Ajánlatát nyilvántartásba vette.

A Médiatanács az eljárás során a Pályázati Felhívás előírásai alapján a DJ PROMOTION Kft., a Kisalföld Rádió Konzorcium, a Lánchíd Rádió Kft., valamint az FM 4 Rádió Kft. Pályázóktól hiánypótlást kért, amelyek az előírt határidőben beérkeztek.

A Médiatanács az Érvényes Pályázati Ajánlatokat a Pályázati Felhívás 3.4.3. szakasza szerint értékelte:

A Pályázati Felhívás szerint:

„3.4.3. A Pályázati Ajánlatok értékelése:

3.4.3.1. Az Alakilag Érvényes és nem Kizárt Pályázati Ajánlatok értékelése az ÁPF 65.1. pont 1. bekezdése szerint, az alábbi módon történik:

3.4.3.1.2. A Pályázati Felhívás 1. sz. melléklet 1.-9. sorszámú jogosultságai esetében:

A műsorterv: maximum 30 pont (20+10 pont).

Ezen belül:

A helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet bemutató, segítő műsorszámok aránya az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli heti átlagos műsoridőben (ebbe a kategóriába tartozó rádiós műsorszámoknál a zene aránya nem haladhatja meg a 70 %-ot az adott vállalt műsorszám tekintetében) a műsoridő legalább

30 százaléka felett: 20 pont
21-30 százaléka: 5 pont
20 százaléka vagy alatta: 0 pont
A pályázó műsorterve: maximum 10 pont.

3.4.3.1.3. A Műsorszolgáltatási Tapasztalat: maximum 2 pont

A Műsorszolgáltatási Tapasztalatra vonatkozó vállalásokat a Pályázati Felhívás Értelmező rendelkezés és a 2.11.5. szakaszban rögzítetteknek megfelelően kell benyújtani.

3.4.3.1.4. Egyéb, a Törvény 96. § (1) bekezdés e) pontja szerinti adatok: maximum 2 pont, azzal, hogy a 2 pontból 1 pontot automatikusan kap az a pályázó, aki RDS névazonosító/műsorazonosító (RDS PI) szolgáltatást vállal a pályázati ajánlatában.”

A Pályázati Felhívás 3.4.3.1. szakasza szerint a pályázatok értékelése során a Médiatanács pontozással értékelte a Pályázók műsortervét, ezen belül a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet bemutató, segítő műsorszámok arányát az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli heti átlagos műsoridőben, a műsortervet, mint szubjektív értékelési kategóriát, a műsorszolgáltatási tapasztalatot, valamint az egyéb, az Rttv. 96. § (1) bekezdés e) pontja szerinti adatokat.

A műsortervében a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet bemutató, segítő műsorszámok arányát tekintve az éjszakai órák (23.00-05.00) nélküli heti átlagos műsoridőben DJ PROMOTION Kft. 31 %-os, a Kisalföld Rádió Konzorcium 40,67%-os a Lánchíd Rádió Kft. 50 %-os, az FM 4 Rádió Kft. pedig 46%-os vállalást tett.

Tekintettel arra, hogy mindegyik vállalás meghaladta a 30 %-ot, ezért a Médiatanács a Pályázók helyi közéleti vállalásait a Pályázati Felhívás 3.4.3.1.2. szakasza alapján egyaránt a maximális 20 ponttal értékelte.

A Médiatanács a Felhívás 3.4.3.1.2. szakasza II. pontja alapján a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó műsortervét tekintettel annak kiemelkedő minőségi jegyeire a maximális 10 ponttal értékelte.

A Médiatanács a Műsorterv értékelésénél különös tekintettel vette figyelembe a Pályázó által az egyes műsorszám típusok tekintetében tett százalékos vállalásait, a Pályázó műsorstruktúráját, a műsortervben megjelenő tartalmi értékeket.

A Médiatanács– a műsortervek egymással történő összehasonlítását is alapul véve -, kiemelkedő minőségi jegyként értékelte továbbá, hogy a Lánchíd Rádió Kft. a többi Pályázónál nagyobb hangsúlyt fektetett a helyi jellegű műsortervre, amelyben több, kifejezetten a település számára készített műsorszámot szerepeltetett. A Médiatanács az értékelés során figyelembe vette, hogy a Pályázó tervezett hírszolgáltatásában gondot fordít a vételkörzetében élő közönség tájékozódási szükségleteinek kielégítésére.

A Médiatanács a DJ PROMOTION Kft., a Kisalföld Rádió Konzorcium, valamint az FM 4 Rádió Kft. Pályázók műsortervének értékeléskor ugyanezeket a szempontokat figyelembe véve 6-6 ponttal értékelte azokat, a következő indokok alapján.

A DJ PROMOTION Kft. műsorterve a más rádiók általános arculatához képest kevesebb eltérést mutat, és abban a vételkörzetben élő közönség helyi tartalommal való kiszolgálásának szándéka kevésbé jelenik meg.

A Kisalföld Rádió Konzorcium műsortervében ugyan magas közszolgálati arányt vállal, azonban a helyi jelleg szintén kevésbé jelent meg az egyes műsorszámaiban.

Az FM 4 Rádió Kft. pedig szinte kizárólag vallási műsoraival kívánta teljesíteni a helyi közéleti vállalásait.

Fentiekre tekintettel a Médiatanács úgy ítélte meg, hogy a Pályázati Felhívás alapvető céljának, az adott település rádiós piaca sokszínűsége megteremtése követelményének összességében a Lánchíd Rádió Kft Ajánlatában bemutatott műsorterv felel meg legjobban.

A Médiatanács a Pályázók műsorszolgáltatási tapasztalatát a Felhívás 3.4.3.1.3. szakasza alapján értékelte. A Pályázati Felhívás értelmező rendelkezései szerint:

„Műsorszolgáltatási Tapasztalat: amennyiben a Pályázó vagy a Pályázóban befolyásoló részesedéssel rendelkező vállalkozás, amely a Pályázati Ajánlat benyújtásakor már legalább egy éve folyamatosan szolgáltat rádióműsort.”

A DJ Promotion Kft., valamint a Kisalföld Rádió Konzorcium, illetve a Pályázókban befolyásoló részesedéssel rendelkező vállalkozás médiaszolgáltatási jogosultsággal nem rendelkeznek ennek megfelelően a Médiatanács a Felhívás alapján Pályázók médiaszolgáltatói tapasztalatát 0 pontra értékelte.

A Lánchíd Rádió Kft. 2006. óta médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkezik a Budapest 100,3 MHz helyi rádiós jogosultságon, amely a pályázati felhívás definíciója szerinti tapasztalat kategóriájának megfelel, ennek megfelelően azt a Médiatanács a maximális 2 ponttal értékelte.

Az FM 4 Rádió Kft. a Budapest 94,2 MHz + Komárom 88,3 MHz + Vác 94,1 MHz + Gyál 98,9 MHz + Monor 106,3 MHz + Pécel 91,7 MHz + Dömös 104,9 MHz + Komló 91,4 MHz + Piliscsaba 104,2 MHz + Esztergom 97,4 MHz + Dabas 97,5 MHz körzeti közműsor-szolgáltatói rádiós jogosultággal rendelkezik, amely a pályázati felhívás definíciója szerinti tapasztalat kategóriájának megfelel, ennek megfelelően azt a Médiatanács a maximális 2 ponttal értékelte.
Az egyéb, a Törvény 96. § (1) bekezdés e) pontja szerinti adatok tekintetében a

  • DJ Promotion Kft.PS, PI, AF, PTY, TP, TA, TMC, DI, M/S, PIN, RT, EON, CT, EWS, ECC szolgáltatást;
  • a Kisalföld Rádió Konzorcium PS, PI, AF, PTY, TP, TA, TMC, DI, M/S, PIN, RT, EON, CT, EWS, ECC szolgáltatást,
  • a Lánchíd Rádió Kft. PS, PI, PTY, TP, M/S, RT, CT, PTN szolgáltatást,
  • az FM 4 Rádió Kft. PS, PI, AF, PTY, DI, M/S, PIN, RT szolgáltatást vállalt.

A Médiatanács ezért a kiegészítő és értéknövelő szolgáltatások tekintetében valamennyi Pályázó vállalásait a maximális 2 ponttal értékelte.

Összesítve a Pályázók által tett Ajánlatoknak fent megállapított értékét, a Pályázati Ajánlatok sorrendjét, és az ajánlatok értékelésének részpontszámai a következő:

A pályázó neveMűsorterv
(max. 30 pont 20 + 10 pont)
Műsorterv (max. 10 pont)Kiegészítő, értéknövelő (max. 2 pont)Összesen
Helyi közéleti műsorszámok aránya az éjszakai órák nélküli heti átlagos műsoridőben Műsorterv (max. 10 pont)
DJ Promotion Kft. 20 pont 6 pont 0 pont 2 pont 28 pont
Kisalföld Rádió Konzorcium 20 pont 6 pont 0 pont 2 pont 28 pont
Lánchíd Rádió Kft. 20 pont 10 pont 2 pont 2 pont 34 pont
FM 4 Rádió Kft. 20 pont 6 pont 2 pont 2 pont 30 pont

A Médiatanács a legmagasabb pontszámmal a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó Pályázati Ajánlatát értékelte.

A Pályázati Felhívás 3.4.3.2. szakasza szerint:

„A Testület a legmagasabb pontszámot elérő pályázót nyilvánítja nyertesnek.”

2011. január 1-én hatályba lépett a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Mttv.) törvény.

Az Mttv. 216. §-a alapján a Médiatanács az anyagi jogi szabályok tekintetében a Pályázati Ajánlatok értékelése során az Rttv., az Általános Pályázati Feltételek, valamint a Győr 88,1 MHz vonatkozásában kiírt Pályázati Felhívás rendelkezései szerint járt el, az eljárási szabályok tekintetében viszont az Mttv. rendelkezéseit alkalmazta.

Erre tekintettel a Médiatanács az Mttv. 62. § (1) szerint megállapította, hogy az Oktatási és Kulturális Közlöny 2010. évi február 22-i, 5. számában közzétett, az Rttv. 102. § (5) bekezdése alapján pályáztatott Győr 88,1 MHz helyi rádiós jogosultság hasznosítására megindított pályázati eljárás eredményes és Pályázati Eljárás nyertese a Lánchíd Rádió Kft. Pályázó.

A Médiatanács döntését az Mttv. 216. § (1) bekezdés és a (2) bekezdés b) pontja alapján hatósági eljárásban hozta meg.

Az Mttv. 48. § (2) bekezdése alapján állami tulajdonban lévő, korlátos erőforrásokat igénybe vevő lineáris médiaszolgáltatási jogosultság pályázat útján történő elnyerésével kapcsolatos eljárásokra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szabályait az Mttv.-ben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Az Mttv. 62. § (1) bekezdése alapján, a Médiatanács hatósági határozatban állapítja meg a pályázati eljárás eredményes voltát, és a pályázati eljárás nyertesét.

A Médiatanács hatásköre és illetékessége az Mttv. 48. § (3) bekezdésén, a 132. § b) pontján és 182. § h) pontján alapul.

A Médiatanács az Mttv. 62. § (4) bekezdése alapján a határozatát a pályázókkal öt napon belül közli, valamint a pályázati felhívással azonos helyen és módon nyilvánosan közzéteszi.

A határozat elleni jogorvoslati lehetőségről történő tájékoztatás az Mttv. 62. § (5) bekezdésén alapul.

Az Mttv. 63. § (1) alapján a Médiatanács a döntés a nyertessel való közlésével egyidejűleg a pályázat nyertesével való hatósági szerződéskötés érdekében hivatalból hatósági eljárást indít. E hatósági eljárás ügyintézési határideje negyvenöt nap.

Az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 153. § (2) bekezdése szerinti eljárási költség nem merült fel.

Budapest, 2011. január 19.

A Médiatanács nevében

Szalai Annamária
elnök
s.k.

dr. Auer János
hitelesítő tag
s.k.