900 MHz: a mobil szélessávú lefedettség növelése a legfontosabb cél

Közzétéve: 2011. augusztus 5.

Komoly, új szakmai befektető megjelenésére is számít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 900 MHz-es frekvenciasávban meghirdetett frekvencia-árverésen – mondta Aranyosné dr. Börcs Janka, az aukciót lebonyolító NMHH Hivatalának főigazgatója a pénteken, Budapesten tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Az E-GSM tartományban meghirdetett összesen 10,8 MHz frekvenciasáv egybefüggő, 5 MHz-es blokkját az aukció első körében csak új, szakmai belépő számára teszi elérhetővé a hatóság. Emellett az új piaci szereplő opciót szerez arra, hogy kapacitást vásároljon az 1800 MHz és a 2100 MHz-es frekvenciasávokban is. Ugyanakkor nem csupán az jelenthet sikert, ha új szolgáltató jelenik meg a magyar mobilpiacon, hiszen a legfőbb cél, a szabad frekvenciablokk minél hatékonyabb kihasználása. Így amennyiben nem lenne új piacra lépő szolgáltató, akkor a felkínált blokkot a jelenlegi mobilszolgáltatók is megvásárolhatják majd – hangzott el.

Az NMHH bízik abban, hogy a 900-as frekvenciatender sikeres lebonyolítása után, az országos mobil-szélessávú lefedettség növelésével, a hálózatfejlesztés ösztönzésével élénkül a mobilpiaci verseny, és egyre szélesebb körben válnak elérhetővé a legjobb minőségű mobilszolgáltatások – mondta Aranyosné dr. Börcs Janka.

Kolláth Gábor főigazgató-helyettes a műszaki részletekről szólva hozzátette, az aukció keretében most felkínált frekvencia-tartomány nagyon „értékes”, ugyanis annak hullámterjedési tulajdonságai lehetővé teszik, hogy viszonylag kevés bázisállomással, gazdaságosan kiépíthető legyen egy országos lefedettséget biztosító hálózat. A sáv másik nagy „erénye”, hogy alkalmas a ma elérhető legújabb, negyedik generációs mobil adatátviteli technológia, az LTE telepítésére is. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kiírás nem ír elő semmilyen kötelező szabványt, azaz a 4G-s LTE mellett hagyományos GSM-, UMTS- vagy akár WiMAX-rendszerű hálózat is kiépíthető.

Ilyés Márton, az NMHH módszertani és piacelemzési főosztályának igazgatója hangsúlyozta: a hatóság komoly piacelemzési és játékelméleti modellezés után hozta meg azt a döntést, hogy ezúttal kombinatorikus árverésen értékesíti a frekvenciákat. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az NMHH egy 7,8 MHz-es spektrummaximumot is meghatározott, amelynél több frekvenciát egy piaci szereplő a jelenlegi aukció során nem szerezhet. Elmondta továbbá azt is, hogy az 5 MHz-es, egybefüggő 900-as blokk 4 milliárd forintos kikiáltási ára induló árnak tekinthető, és a kiíró meggyőződése szerint a végső ajánlati árak a frekvencia valós értékét tükrözik majd.

Az érdeklődőknek 77 nap áll rendelkezésükre, hogy megtegyék árajánlataikat; a liciteket október 20-ig lehet beadni. A pályázati dokumentációt megvásárlók részére szeptember 27-én konzultációt tart a hatóság. Az elbírálás és az esetleges hiánypótlások után november 11-ig a pályázókat nyilvántartásba veszik, és köztük a végső sorrendet az ajánlati árak határozzák majd meg. A licitbontásra november 14. és 22. között kerül sor.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Szóvivői iroda
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefon: (36 1) 457 7945
E-mail:
sajto@nmhh.hu
Web: www.nmhh.hu | www.mediatanacs.hu
Blog: http://mediatanacs.blog.hu
Csatlakozzon hozzánk a Facebookon:
az NMHH a Facebookon | a Médiatanács a Facebookon
Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra:
az NMHH YouTube-csatornája | a Médiatanács YouTube-csatornája