Kényelmesebb közszolgálati vétel műholdon is

Közzétéve: 2011. szeptember 7.

null
2011. október végétől a közmédia m1, m2 és a Duna Tv, Duna II Autonómia műsorait a nézők a korábbi kettő helyett egy közös műholdról - és több műsor esetében akár HD minőségben - érhetik el. Ez egyben azt is jelenti, hogy újra bővül a nézők választási lehetősége – hiszen a közszolgálati műsorokat ilyen teljes körben előfizetésidíj-mentesen a digitális földfelszíni vétel mellett ezentúl műholdon is elérhetik.

A Duna Tv és Duna II Autonómia történeti okok miatt jelenleg még két műholdról érhető el: az egyik a közszolgálati műsorokat sugárzó Eurobird 9A, a másik pedig a Thor. A Duna Tv-t műholdon nézők többségének parabolaantennája jelenleg még a Thor műholdra van beállítva, azonban ezen a módon 2011. október 24. után már nem lesz elérhető a Duna Tv és Duna II Autonómia adása. Helyette a parabolaantennát az Eurobird 9A műholdra kell átállítani, ahonnan ugyanezen időponttól szabadon fogható módon, előfizetésidíj-mentesen elérhetőek az úgynevezett „közszolgálati multiplex”, azaz a közszolgálati m1, m2, Duna Tv, Duna II Autonómia műsorok, továbbá a Magyar Rádió öt csatornája, illetve a Katolikus Rádió műsora is. Sőt, az m2 és a Duna Tv adása HD formátumban is elérhető erről a műholdról. Fontos azonban tudni azt is, hogy szerzői jogi okok miatt az m1 adását csak a magyarországi lakcímmel rendelkező nézők foghatják, ehhez be kell szerezniük a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) egy úgynevezett Conax-kódkártyát.

Kinek kell átállítania a parabolaantennáját?

Azoknak az egyéni műholdvevővel rendelkező határon belüli és túli európai nézőknek, akik saját parabolaantennával, előfizetési díj nélkül érik el jelenleg a Duna Televízió műsorait, és ehhez az antennájuk eddig a Thor műholdra (nyugati 1 fok) volt irányítva.

Amennyiben valaki nem tudja, hogy melyik műholdra van állítva a parabolaantennája, 2011. szeptember 15-től segítséget kap ennek egyszerű beazonosításához, mert a Thor műholdról fogható Duna Tv adások alatt a képernyő alján egy futó feliratcsík jelenik majd meg, amely folyamatosan tájékoztat az átállásról és a teendőkről.

Kábeltévéje van, mégis megjelenik egy feliratcsík a képernyőjén?

Előfordulhat, hogy valakinek megjelenik a futó feliratcsík a Duna Tv adások alatt, pedig nem parabolaantennát, hanem kábeltévét néz. Ennek oka, hogy a kábeltévé-szolgáltatók is műholdról veszik át a Duna Tv adásokat, de még nem álltak át az új műholdra. Ebben az esetben azonban nincs tennivaló, a kábeltévés előfizetők szolgáltatója október végéig átáll majd az új műholdra, így a Duna Tv és a Duna II Autonómia továbbra is elérhető lesz a kábeltévés csomagban. A remélhetőleg minél rövidebb átmeneti idő alatt a nézők legyenek türelemmel, hogy egy ilyen plusz csík is része az adásnak.

Mi a teendő, ha valaki a Thor műholdat nézi jelenleg?

Aki tudja vagy a futó feliratcsík alapján beazonosítja, hogy a Thor műholdat nézi, annak célszerű minél hamarabb átfordítania vagy átfordíttatnia a parabolaantennát a keleti 9 fok égi pozícióra, ahol már jelenleg is elérhetőek a Duna Televízió műsorai, azaz nem kell megvárni ezzel október 24-ét. Az átfordításhoz legtöbbször antennaszerelőt kell hívni. Az átfordítást követően be kell hangolni a „közszolgálati multiplexet”. Aki az m1 műsorát is szeretné ezen a módon elérni, és rendelkezik magyarországi lakcímmel, annak annyi plusz feladata van, hogy beszerezze a műsor eléréséhez szükséges Conax-kódkártyát.

Fontos kiegészítés: erre a kódkártyára csak az előfizetésidíj-mentes műholdas vétel esetén van szükség. Az m1 műsorának korábbi előfizetésidíj-mentes vételi lehetőségei továbbra is fennmaradnak. Azaz analóg földfelszíni vétellel, hagyományos szoba- vagy tetőantennával, illetve digitális földfelszíni vétellel (más néven Mindig Tv szolgáltatással), megfelelő DVB-T MPEG4-es tévé- vagy vevőkészülékkel a korábban megszokott módon, külön kártya beszerzése nélkül érhető el az m1 műsora.

Az érdeklődő nézők további információt a műholdváltásról, a köztévé vételi lehetőségeiről és az m1 előfizetésidíj-mentes nézéséhez szükséges Conax-kártya beszerzéséről az www.mtva.hu/vetel honlapon és az MTVA közönségszolgálatánál, a kozonsegszolgalat@mtva.hu e-mailcímen vagy a +36 1 759 5050-es telefonszámon kaphatnak.

Műszaki érdeklődésűek számára (és a parabolaantenna beállításához) megadjuk a közszolgálati műholdas multiplex vételi paramétereit is:

  • Műhold: Eurobird 9A
  • Pozíció: Keleti 9 fok
  • Frekvencia: 11958 MHz
  • Polarizáció: V (függőleges)
  • Szimbólumsebesség: 27500
  • FEC érték: 3/4
  • Moduláció: DVB-S, QPSK, MCPC
  • Képtömörítés: MPEG-2 SD és MPEG-4 HD
  • Hang: MPEG-1 Layer II és AC3
  • Elérhető műsorok: m1 (kódolt), m2, m2 HD, Duna, Duna HD, Duna II, MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió, MR4 Nemzetiségi Adások, MR5, Parlamenti adások, Katolikus Rádió