Nyílt napon fogadták az újságírókat az NMHH mérésügyes kollégái

Közzétéve: 2011. augusztus 17.

Nyílt napot rendezett a sajtó képviselői számára szerdán a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Mérésügyi Főosztálya. A Hatóság Visegrádi utcai telephelyén, öt helyszínen párhozamosan zajlottak az események. Az újságírók az NMHH szakemberei segítségével egyebek mellett kalózrádiót lepleztek le és megtudhatták, hogy mennyi káros sugárzást bocsájt ki egy mobiltelefon.

Az esemény legnagyobb érdeklődéssel várt eleme kétség kívül az imitált, kalózfogásként emlegetett akció volt. Ebben az NMHH egyik mérőautójával eredtek egy bekapcsolva felejtett taxis rádió nyomára a fővárosban. A szakembereknek alig tíz percükbe telt, amíg megtalálták az autót, benne az adóval. Egyébként ugyanezzel a módszerrel derítik fel azokat a rádióadókat, amelyek engedély nélkül sugározzák műsorukat, azaz kalózkodnak.

Közben a rádiómonitoring központban a távoli, fixen telepített mérőállomásokon a távkezelt mérések módjával és a vidéken éppen mérési feladatokat végző mérő-gépkocsi munkájának megfigyelésével ismerkedhettek az újságírók.

A Hatóság szakemberei egy sor elektronikus háztartási készüléket is hadrendbe állítottak. Ezeken mutatták be az elektroszmog mérésének technikáját. Így kiderült, hogy az adott készülékek sugárzása átlépi  e az egészségügyi határértéket.

A mérő és kalibráló laboratóriumban kiderült, például, hogy lehet e mobiltelefonnal kukoricát pattogatni. Itt ugyanis többek között a GSM készülékek sugárzási szintét és az internet sávszélességét mérik.
Nem maradhatott ki a sorból a műsorszórás ellátottság mérése sem. Ezen az állomáson a mérő-gépkocsi használatával elemezték a földfelszíni analóg és digitális TV adások jellemzőit.

A csaknem három órás, színvonalas bemutató végén a média képviselői a digitális földfelszíni, a digitális műholdas, a digitális kábeltévé és az internet TV jellegzetességeiről kaptak tájékoztatást.

A média beszámolói:

Origo.hu

Hirado.hu

Orient Press

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Szóvivői iroda
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefon: (36 1) 457 7945
E-mail: sajto@nmhh.hu
Web: www.nmhh.hu | www.mediatanacs.hu
Blog: http://mediatanacs.blog.hu
Csatlakozzon hozzánk a Facebookon:
az NMHH a Facebookon | a Médiatanács a Facebookon
Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra:
az NMHH YouTube-csatornája | a Médiatanács YouTube-csatornája