Sikeres tájékoztató a WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezletről

Sikeres tájékoztató a WRC-12 Rádiótávközlési Világértekezletről

Közzétéve: 2012. március 9.

Az NMHH 2012. március 7-én több mint 40 hazai szakértő számára tartott beszámolót a WRC 12 Rádiótávközlési Világértekezlet határozatairól.

Kolláth Gábor WRC 2012 (585x358)

Kolláth Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság inforkommunikációs erőforrásokért felelős főigazgató-helyettese

Dr. Kolláth Gábor az NMHH főigazgató-helyettese bevezetőjében megköszönte az IVSZ magas szintű munkáját és fontosnak nevezte az iparág képviselői, illetve a hatóság közötti együttműködést, mely támogatta a magyar delegáció felkészülését is a világértekezletre.

Dr. Pados László a delegáció tagjaival, dr. Grad Jánossal, Simon Gyulával valamint dr. Bajó Józseffel, - A WRC 12 napirendi pontját követve -közösen áttekintette az elért eredményeket, a szabályozás változásait. A rádióspektrum jövőbeni felhasználási lehetősége szempontjából a világértekezlet fontos útmutatást adott a szolgáltatók és a gyártók számára egyaránt.

Pados László, a frekvencia- és azonosítógazdálkodási főosztály vezetője (285x181)

Pados László, a frekvencia- és azonosítógazdálkodási főosztály vezetője

Az elfogadott rádiótávközlési irányelvek , melyek a világ összes országának kompromisszumán alapulnak, mind az európai mind a NATO javaslatokat tartalmazzák.

A korábban elfogadott napirenden felül, felmerült a 694-790 MHz sáv, műsorszóráson kívüli, egyéb célú felhasználásának vizsgálata is. Erről a következő világértékezleten hoznak végleges döntést, az addigra rendelkezésre álló műszaki elemzések ismeretében.

Dr. Kolláth Gábor összefoglalójában megköszönte az érdeklődést, és kérte a jelenlévő szakmai szervezeteket, kábeltelevíziós szövetségeket, mobil és műsorszóró szolgáltatókat, hogy továbbra is vegyenek részt a hazai rádiótávközlés jövőjét formáló közös munkában.