Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Hírek, közlemények

 1. 152132-es cikk leadképe – FM-rádió (120x80)Átfogó hallgatottsági mérés az NMHH-tól

  2016.07.06. 12:16 • Forrás: Kommunikációs Igazgatóság, Intézményi Kommunikációs Osztály

  A hatóság július 14-én szakmai konzultációt tart, majd nyilvános pályázaton választja ki a mérést végző kutatócéget.

 2. Szélessávú internet-ikon (1210x80)Vezetékes gyorsjelentés: májusban tovább csökkent a DSL-, nőtt a kábelmodemes és az optikai szélessávú előfizetések száma

  2016.07.05. 16:20 • Forrás: Piaci Információs Osztálydokumentum

  Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

 3. Médiatanács (leadkép)Tizenöt közösségi tévé és rádió nyert 35,6 millió forintot műszaki fejlesztésre a Médiatanácstól

  2016.06.30. 08:25 • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

  Többek között új kamerák és mikrofonok beszerzését finanszírozza 35,6 millió forinttal hét televízió és nyolc rádió számára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a közösségi médiaszolgáltatók technikai modernizációjára kiírt pályázaton. A testület eheti ülésén más napirendi pontok mellett azonnali támogatást kapott egy amerikai magyar színházi munkát megörökítő forgatás, és eredménytelenséget állapítottak meg az esztergomi rádiós pályázaton.

 4. infokommunikációs eszközök (lead)NMHH: 3+1 változás az infokommunikáció hazai szabályozásában július 1-jével

  2016.06.29. 09:08 • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

  Két évtized után elbúcsúzunk a kékszámoktól; 15 év után új szabályozás lép hatályba az elektronikus aláírások piacán; törvényi garanciával indulhatnak újra a hírközléspiaci gyorsjelentések; lehetővé válik a széles sávú hálózatok telepítése a közműves infrastruktúra felhasználásával – ezek a legfontosabb, július 1-jével életbe lépő infokommunikációs jogszabályváltozások. A nyár közepén ne feledkezzünk meg a roaming észszerű használatáról sem.

 5. Médiatanács (leadkép)NMHH Médiatanács: 19 új magyar kis- és animációs film érkezik jövőre 113,5 millió forint támogatással

  2016.06.22. 14:33 • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

  A falusi divatőrülettől az abszurd strandlátogatáson át a csehszlovák titkosszolgálati módszerekig széles skálán mozognak a Huszárik Zoltán-pályázat első fordulójában támogatott alkotók kisfilmtémái. A Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázat első fordulós animációs nyerteseit is kihirdette: négy sorozatterv egy-egy része, valamint négy önálló alkotás is elkészül, legtöbbjük népszerű gyermekkönyveket vagy ihletadó költeményeket vesz alapul. A testület eheti ülésén számos, műsorkvóta-kötelezettséggel és adatszolgáltatással kapcsolatos szankciót is kiszabott.

 6. foci (lead)A gólcsúszás időbeli oka a képernyőn

  2016.06.17. 12:25 • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

  Miért örülhet már a szomszéd a gólnak, amikor én még csak a beadásnál tartok a tévémen? A válasz a jelátviteli és jelfeldolgozási módok eltérő időigényében rejlik. A jó kép- és hangminőség a gyorsaság rovására megy a lapostévék, a digitális kábeltévézés vagy internetes szolgáltatás esetében, a direkt vétel viszont pár másodperc előnyt jelenthet.

 7. Médiatanács (leadkép)NMHH Médiatanács: Öt új magyar tévéfilm jön másfél éven belül

  2016.06.15. 14:46

  A film noirtól a musicalen át a mélyszegénységben élő romákról szóló novellafeldolgozásig széles műfaji kínálat jellemzi a kedden meghozott médiatanácsi döntést az idei 600 millió forintos Fehér György tévéfilm-pályázat támogatottjairól. A grémium 48,5 millió forintot ítélt meg 12 közösségi tévének és rádiónak működési költségeikhez való hozzájárulásként, emellett több bírságot is kiszabott az ülésen a médiaszolgáltatók adásheteinek mintavételes vizsgálata alapján.

 8. Médiatanács (leadkép)NMHH Médiatanács: 27 film kapott zöld utat több mint 200 millió forintért

  2016.06.09. 15:38 • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

  Krasznahorkai Lászlótól a Regina Mundi közösségig sokféle témával pályáztak sikerrel a Médiatanács ismeretterjesztő és dokumentumfilmes pályázatainak legfrissebb fordulóiban: összesen 206 millió forintot nyert el 27 alkotás terve. Július 21-ig egész estés animációk tervével is jelentkezhetnek a 200 milliós kerettel meghirdetett Dargay-pályázaton, a magyar vonatkozású váratlan események helyszíni forgatási költségeire pedig 20 millió forintos keret érhető el az Escher Károly-pályázaton. A Médiatanács egyik döntése felhívja a figyelmet arra, hogy a közösségi médiaszolgáltatóknak szóló mecenatúrás műszaki- és rezsipályázatokon való sikeres szerepléshez elengedhetetlen, hogy a pályázók időben teljesítsék a műsorkvótákhoz kötődő adatszolgáltatásukat. A grémium eheti ülésén a Class FM és a Sláger FM reggeli műsorai miatt korhatárbesorolási bírságokat is kiszabtak.

 9. berec-logo 120x80A BEREC hálózatsemlegességi iránymutatásairól

  2016.06.09. 13:27 • Forrás: Intézményi Kommunikációs Osztály, Kommunikációs Igazgatóság

  A BEREC 2010 óta mélyrehatóan foglalkozik a tárgykörrel, a semlegesség vonatkozásában vizsgálva az átláthatóság, verseny, szolgáltatásminőség, a minőség nyomon követése és az IP-összekapcsolódás kérdéseit. A BEREC megvizsgálta a forgalomszabályozási gyakorlatokat, és közzétette azzal kapcsolatos kutatását is, hogyan értékelik a hálózatsemlegességet a fogyasztók. A BEREC információkat nyújtott továbbá az uniós intézmények részére az egységes távközlési piacról szóló rendeletre vonatkozó tárgyalások során, amely lefektette ezeket az új szabályokat.

 10. Digitális-televízió-ikon (120x80)Áprilisban a vezeték nélküli előfizetések részesedése 30,9 százalék volt

  2016.06.08. 13:47 • Forrás: Piaci Információs Osztálydokumentum

  A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 93 százalékát fedi le.

<< / 10 >>
Ez a rovat összesen 978 dokumentumot tartalmaz. Amennyiben a tizedik oldalon találhatónál régebbit keresne, használja a rovatspecifikus keresőnket.