A Vas megyeiek is digitálisan televízióznak július 31-e után

216 településen folyik a rászorulók felmérése és a támogatott eszközök beszerelése

Közzétéve: 2013. június 4.

null

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Szombathelyen a város polgármesterével, dr. Puskás Tivadarral közösen tartott kedden sajtótájékoztatót, ahol együtt számoltak be a digitális átállás legfrissebb helyi eredményeiről. Vas megye az átállás első ütemében érintett, így kilenc települést kivéve mindenhol július 31-ig be kell szerezni a digitális vételi eszközöket. Akinek ez nehézséget okoz, annak a Hatóság segít.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére

„Akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, ők hagyományos (analóg) módon televízióznak, és közvetlenül érintettek az átállásban. Ahhoz, hogy július 31-ig felkészüljenek a korszerűbb, digitális adás vételére, nem szükséges lecserélni meglévő televíziókészüléküket, elég a digitális vételi eszközök, egy jelátalakító berendezés, úgynevezett set-top-box és egy tetőantenna beszerezése, hogy az átállás után továbbra is ingyenesen televíziózhassanak.” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

Aki bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője. „Ezekben az esetekben a digitális átállás a szolgáltató felelőssége.” – nyomatékosította Zsuppán Attila.  A digitális átállás a televíziózás korszerűsítését jelenti, melynek eredményeképpen jobb kép- és hangminőség valamint számos kényelmi szolgáltatás válik elérhetővé a nézők számára. Július 31-e után a jelenlegi 3 csatorna kiegészül további néggyel is: a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen lesz látható. A megfelelő digitális lefedettség megvalósítása érdekében az NMHH kérésére az Antenna Hungária az ország több pontján - köztük Szentgotthárdon is – új átjátszó adót telepít.

Zsuppán Attila Karl Károly Puskás Tivadar cikktestbe1

Karl Károly hírközlés-felügyeleti főosztályvezető (NMHH), dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere és Zsuppán Attila kommunikációs igazgató (NMHH). Fotó: Ohr Tibor

„Azon háztartások számára, akiknek gondot jelent a digitális átállás, az NMHH szociális alapú támogatási programot dolgozott ki, melynek keretén belül megvásárolja és be is szereli a szükséges vételi eszközöket. A rászorulók felmérését a KSH munkatársai végzik, akik az igénylések kitöltésében is a lakosság segítségére állnak.” – fejtette ki Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője. A támogatás feltételeiről és részleteiről a www.digitalisatallas.hu oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes, zöld számon tájékozódhatnak az érintettek.

„Vas megye és Szombathely már közel egy éve szoros együttműködésben dolgozik az NMHH-val, hogy a digitális átállás hatékonyan megvalósulhasson a megyében és minden érintett megkapja a megfelelő tájékoztatást. A digitális átállás mindenki számára előnyös, minden segítséget megadunk a hatóságnak és a lakosoknak egyaránt. Holnapunkon és a városházán is kihelyezzük hirdetményünket, melyből minden érintett tájékozódhat a teendőkről és a lehetőségekről.” – mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester úr.

Zsuppán Attila Karl Károly Puskás Tivadar cikktestbe2

Mind városi, mind megyei szinten komoly és átfogó adatgyűjtést folytattunk annak érdekében, hogy senki, akinek nehézséget okozna a digitális eszközök beszerzése, ne maradjon le. Az átadott adatok alapján  Vas megye 216 településén összesen 7590 fő rászorult él, akiknek közel 80 százalékát a szakemberek már meglátogatták.“  – tájékoztatott a polgármester úr.

152 család már az állami támogatás keretében beszerzett és beszerelt set-top-box segítségével nézi a 7 ingyenes digitális földfelszíni csatornát. Szombathelyen 1100 rászorult közül 191 igényelt állami segítséget. A megyében a rászorultaknak átlagosan 18 százaléka élt az NMHH nyújtotta lehetőséggel, és kért jelátalakítot és antennát.“

DAT Vas megye sajtáj cikktestbe3

Kilenc települést kivéve (Apátistvánfalva, Felsőszölnök, Kétvölgy, Kondorfa, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Orfalu, Szalafő, Szatta) a megye területe a digitális átállás első ütemébe tartozik, így a felmérés június 15-éig le is zárul, a beszerelések pedig már májusban megkezdődtek.