Jász-Nagykun-Szolnok megyében 30 ezer rászoruló háztartást keresünk fel

Közzétéve: 2013. április 24.

null
Jász-Nagykun-Szolnok megye az első ütemben, 2013. július 31-én áll át a korszerű digitális műsorszórásra. Az NMHH által megbízott felmérők 30 ezer háztartást keresnek fel a megyében, hogy az átállásban segítséget nyújtsanak a rászorultaknak. Szolnokon mintegy 2800 címre látogatnak el a hatóság felmérői.

Vári Péter (NMHH, főigazgató-helyettes), Karl Károly (NMHH, hírközlés-felügyeleti főosztályvezető), Szabó István alpolgármester és Zsuppán Attila (NMHH, kommunikációs igazgató)

Vári Péter (NMHH, főigazgató-helyettes), Karl Károly (NMHH, hírközlés-felügyeleti főosztályvezető), Szabó István alpolgármester és Zsuppán Attila (NMHH, kommunikációs igazgató)

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére

A digitális átállás korszakváltás a televíziózásban, mely elsősorban azokat a televíziónézőket érinti, akik jelenleg hagyományos módon tévéznek, vagyis tető- vagy szobaantennával kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adását fogják előfizetési díj nélkül.

A hagyományos, úgynevezett analóg adást 2013 folyamán, két ütemben, július 31-én és október 31-én felváltja a korszerű digitális adás, ezért a készülékeket át kell állítani a digitális vételre, máskülönben a nézők televízióadás nélkül maradhatnak.

Az átálláshoz nem kell új televíziókészüléket vásárolni. Egy jelátalakító berendezés, más néven set-top-box, és ha szükséges, egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával már mindenki élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit, továbbra is előfizetési díj nélkül. A digitális átállás úgy is megoldható, hogy a televíziónéző előfizet egy kábeltelevíziós vagy műholdas szolgáltató csomagjára, vagy választhatja az internetes tévézést is.

Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani és a digitális vételi eszközöket megvásárolni, az NMHH szociális alapú támogatási rendszer keretében megvásárolja és beszereli a szükséges dekódert (set-top-boxot) és antennát. A jogosultak választhatnak a szolgáltatók által nyújtott támogatott előfizetési csomagok közül is.

A hatóság országos felmérést indított annak érdekében, hogy minden rászorulóhoz eljusson a segítség. A digitális átállást és a szerelést megelőző felmérés Jász-Nagykun-Szolnok megyében is gőzerővel zajlik. Az NMHH munkatársai megyeszerte 30 ezer háztartásba látogatnak el – ebből 2800 Szolnokon található, – hogy felmérjék a rászorulók igényeit, és segítséget nyújtsanak a digitális átállásban. Kilenc településen – Alattyán, Csataszög, Hunyadfalva, Jászágó, Jászboldogháza, Jászdózsa, Kétpó, Mezőhék, Szászberek – már befejeződött a felmérés, melynek eredményeként az említett településeken 549 háztartás juthat ingyenesen digitális vételi eszközökhöz.

Az első digitális vételi eszközök beszerelése a megyében várhatóan május közepétől kezdődhet.