Médiatanács

A Médiatanács elsődleges feladata, hogy biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa a közönség és a médiumok érdekei közti egészséges egyensúlyt, és egyúttal korrekt szakmai partnere legyen a piaci szereplőknek, szakmai szervezeteknek. Ezek az érdekek a médiumok oldaláról részben a sajtószabadság gyakorlásához, részben pedig a piaci bevételszerzéshez, míg a közönség oldaláról a megfelelő tájékozódás, a jogsértő tartalmakkal szembeni védelem, valamint a sokféle tartalom közötti választás lehetőségéhez kapcsolódnak. A testület összes tevékenysége során törekszik a más államok médiahatóságaival való együttműködésre.

A Médiatanács folyamatosan figyeli a médiapiaci folyamatokat, és ha szükséges, ellátja azokat a hatósági feladatait is, amelyekkel megakadályozható a jogszabályba ütköző piaci koncentráció. Ellenőrzi a magyarországi médiaszolgáltatók törvényes működését a plurális médiapiac fenntartása érdekében, a gyermekvédelem területét érintő közbizalom növelésében is jelentős szerepet játszik, valamint a nemzeti és az európai kulturális értékek megőrzése és előállítása érdekében ellenőrzi a műsorkvótákra vonatkozó előírások érvényesülését. Emellett az egyenlő esély biztosításával védi a hallássérült nézők érdekeit és dönt a Magyarországon elérhető rádiós és televíziós médiaszolgáltatásokra használható frekvenciavagyon kiosztásáról. Ezen pályázatok értékelése során elsődleges szempont a sokszínűség fenntartása.

A Médiatanács Támogatási Programon keresztül a testület televíziók és rádiók működési, műszaki és műsorkészítési költségeihez járul hozzá, 2011 és 2019 között a Magyar Média Mecenatúra Programban alkotói pályázatokon közel 13 milliárd forintot nyertek el több mint 1300 alkotás készítői. A Médiatanács tudományos hátteréül szolgál a Médiatudományi Intézet.

A testület elnökét és négy tagját az Országgyűlés választja meg kilenc évre, a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával.

Hírek