Tolna megye kétharmada július 31-én áll át a digitális televíziózásra

A régióban több mint tízezren jogosultak az állami támogatásra

Közzétéve: 2013. május 29.

null
Tolna megye északi része – a megye 109 településéből hetvenegy – a digitális átállás első, július 31-én záruló ütemében érintett. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői kedden Szekszárdra látogattak, hogy személyesen tájékoztassák a helyi sajtót és a lakosságot az átálláshoz biztosított állami támogatás részleteiről és a szükséges teendőkről.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére

A Tolna megye északi részén élők az első körben váltanak a korszerűbb digitális televíziózásra, mely jobb kép- és hangminőséget, hét ingyenes csatornát és számos kényelmi szolgáltatást tesz elérhetővé a nézők számára. Az NMHH felmérői március óta 8200 szociálisan rászorult háztartást kerestek fel, hogy tájékoztassák őket a támogatási lehetőségekről, és segítsék őket az digitális átállásban.

„A digitális átállás közvetlen érintettjei azok, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, az RTL Klub vagy a TV2 műsorát, azaz hagyományos, analóg módon televízióznak. Azoknak, akiknek a televíziója beépítve tartalmazza a dekódert, vagy jelenleg bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, esetleg interneten keresztül televízióznak,  a digitális átállás kapcsán nincsen teendőjük”– mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

Nem feltétlenül szükséges új televíziót vásárolnunk” – mondta Vári Péter az NMHH műszaki főigazgató-helyettese, aki bemutatta az analóg és digitális adás közötti minőségbeli különbséget is.

Elhangzott, a digitális átállás során a meglévő televíziókészüléket nem szükséges újjal helyettesíteni, hiszen egy jelátalakító berendezés, más néven set-top-box beszerelése, illetve szükség esetén egy új tetőantenna csatlakoztatása már alkalmassá teszi a készüléket a digitális adás vételére. Az egyszeri befektetésért cserébe a jelenleg elérhető három ingyenes csatorna helyett hetet nézhet bárki: választhat az M1, az RTL Klub, a TV2, a Duna TV, a Duna World, az M2 és az EuroNews műsora közül, illetve számos kényelmi funkció – így az elektronikus programújság vagy a gyermekzár – is elérhetővé válik.

Karl Károly, az NMHH hírközlésfelügyeleti főosztályának vezetője kifejtette: a hatóság a rászorulók részére szociális alapú támogatási rendszert hozott létre, melynek célja, hogy senki se maradjon tévé nélkül.

Akik önerőből nem tudják a digitális vételi eszközöket beszerezni és a korábban meghatározott szociális támogatások valamelyikét kapják, igénylést nyújthatnak be” – mondta el Karl Károly.

Nekik az NMHH megvásárolja és beszereli a szükséges dekódert (set-top-boxot) és antennát. Tolna megyében több mint 10 ezer rászoruló él, akik közül eddig 8200-at kerestek fel a hatóság felmérői, tehát az érintettek több mint 80 százalékát már meglátogatták.

„Szekszárd Megyei Jogú Város és Tolna megye is 2012-ben kezdett szorosabb együttműködést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, hiszen az átfogó szociális alapú támogatási rendszer kigondolásához és megtervezéséhez rengeteg információt nyújtottunk” – számolt be az együttműködésről Ács Rezső, Szekszárd alpolgármestere.

„Közös érdekünk a digitális átállás, ezért is adtunk és adunk meg minden segítséget a hatóságnak és a szekszárdiaknak egyaránt. Azon vagyunk, hogy megyénkben mindenki értesüljön arról, milyen előnyökkel jár számukra ez a modern technológia a mindennapokban, a közvetlenül érintettek pedig pontosan tisztában legyenek teendőikkel és lehetőségeikkel. Az NMHH rendelkezésünkre bocsát minden szükséges információt a lakosság tájékoztatására. Honlapunkon és a városházán is kihelyezzük hirdetményüket, melyből mindenki pontosan értesülhet az érintettek, valamint a szociális alapon támogatottak köréről is” – mondta el alpolgármester.

Tolna megyében 1745 család már beadta digitális vételi eszközök iránti igénylését az NMHH-hoz, tehát a megye érintett részein a rászorulók 21 százaléka már igényelte az állami segítséget.

A felmérés június 15-ig befejeződik azon a területen, amely az átállás első ütemében érintett. A hatóság gondoskodik arról, hogy a jogosultak az analóg adók lekapcsolásáig a vételi eszközöket megkapják. Szekszárdon több mint ezer rászoruló él, közülük négyszázat látogattak már meg a felmérők, és 36 család jelezte igényét támogatásra az NMHH felé.