Spektrumstratégia: középpontban a szélessávú mobil adatátvitel

Közzétéve: 2012. december 13.

null
A mobil szélessávú adatátvitel, a mobilinternetezés lehetőségének kiszélesítése a legfontosabb célja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH). Ez is elhangzott az NMHH által rendezett szerdai nyilvános konzultáción, amelynek témája a hatóság a rádióspektrum gazdálkodással kapcsolatos stratégiai elképzeléseinek ismertetése és megvitatása volt.

Mátrai Gábor, Aranyosné Börcs Janka, Vári Péter

Mátrai Gábor, az NMHH elnökhelyettese, Aranyosné Börcs Janka főigazgató és Vári Péter főigazgató-helyettes, a hatóság Infokommunikációs erőforrások divíziójának vezetője

A hatóság álláspontja szerint a modern hírközlési infrastruktúrákkal kapcsolatos 21. századi elvárások között a mobilitás és a nagy sávszélesség iránti, folyamatosan növekvő igények a legmeghatározóbbak.

Ennek megfelelően az NMHH stratégiai célja a szélessávú mobilinternet-lefedettség és -penetráció növelése, tekintve, hogy a valódi szélessávot jelentő HSPA szolgáltatás a Magyarországon élők 40 százaléka számára jelenleg még nem elérhető.

További kiemelt cél a korlátozások nélküli mobilinternet-használat elősegítése, ami elsősorban az adatforgalmazás növekedésének útjában álló tényezők számának csökkentését jelenti.

Az NMHH képviselői a konzultáción részletesen beszéltek a mobilszolgáltatás céljára alkalmas spektrumkészlet (a 800, a 900, az 1800, a 2100, a 2600 és a 3700 MHz-es frekvenciasáv) hasznosításának szempontjairól. Elhangzott: a digitális televíziózásra történő átállással felszabaduló 800 MHz-es illetve a korábban értékesített 900 MHz-es sáv elsősorban arra szolgál, hogy növekedhessen a harmadik (3G) és a negyedik (4G) generációs szolgáltatások által lefedett területek aránya, míg a kapacitás, a sávszélesség növelésére az 1800 MHz-es, a 2100 MHz-es és a 2600 MHz-es tartományok alkalmasak.

Az NMHH szerint célszerű a 800 MHz-es és a 2600 MHz-es sáv egyidejű értékesítése, aminek úgy kellene megtörténnie, hogy az analóg televíziós lekapcsolást követően ezek a sávok rendelkezésre álljanak a mobil szélessávú adatátvitel céljára.

Ami az EGSM (kiterjesztett GMS) sávból legutóbb kiosztott 900 MHz-es blokkokat illeti, azokat az NMHH – az ezekkel a frekvenciákkal együtt értékesített 1800 MHz-es és 2100 MHz-es sávokkal egyetemben – már korábban árverésre bocsátotta, és a hatóság döntése értelmében egy negyedik, nemzeti tulajdonban lévő mobilszolgáltató léphetett volna piacra. Mint ismert, a határozatot a már piacon lévő szolgáltatók bíróságon megtámadták, és a jelenlegi helyzet szerint a legfelső bírói fórum, a Kúria mondja ki a végső szót: megkezdheti-e szolgáltatását az új mobilszolgáltató.

A konzultáción ismét elhangzott, hogy a közérdek szempontjából egy új szereplő piacra lépése hasznos lenne. Egy negyedik, saját frekvenciakészlettel, infrastruktúrával rendelkező szolgáltató megjelenése erőteljesebben ösztönözné a versenyt és korszerű, kedvezőbb áron kínált szolgáltatásokat eredményezne.

Magyarországon a rádióspektrummal való állami gazdálkodás az NMHH feladata. Ez a feladatkör a jogalkotástól a spektrumhasznosításon keresztül, a zavarmentes használat feltételeinek biztosításáig terjed, ugyanakkor a frekvenciapolitikai kérdések meghatározása továbbra is kormányzati hatáskörben maradt.

Az NMHH-nak hatékony spektrumgazdálkodással számos rádiószolgálat, polgári és nem polgári célú rádióalkalmazás, rádió-távközlési, rádiócsillagászati és egyéb nem rádió-távközlési alkalmazás működéséhez szükséges frekvencia használatának feltételeit kell biztosítania.