A külhoni magyaroknak is segít a digitális átállásban az NMHH

Közzétéve: 2013. november 8.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fontos feladatának tartja, hogy ne szenvedjenek hátrányt a digitális átállás miatt azok, akik a határon túl néznek magyar nyelvű televíziókat – jelentette ki Karas Monika, az NMHH elnöke csütörtökön az MTI-nek Belgrádban, az Európa Tanács médiáról szóló konferenciájának szünetében.

[MTI-hír]

A hatóság célja, hogy a határon túl élő magyarok is egyenlő eséllyel élvezhessék a digitális televíziózás előnyeit, és jussanak hozzá a magyar digitális csatornákhoz.

A határon túliak digitális átállását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. intézi szervezetten – mondta Karas Monika.

A Vajdaságban a Szekeres László Alapítvány fogadja a kérelmeket a Digitális kultúra fejlesztése a határon túli magyarok körében című pályázat keretében.

Azok, akiknek problémás az átállás, 15 ezer forintnak megfelelő dinárt igényelhetnek egyszeri, vissza nem térítendő utófinanszírozott hozzájárulás formájában.

Józsa László, a Szekeres László Alapítvány elnöke a szabadkai Pannon RTV-nek azt mondta, hogy a felhívás azokra vonatkozik, akik „olyan településen élnek, ahol nincs kábelhálózat”, vagyis olyanok jelentkezését várják, akik eddig „közönséges tetőantennával nézték a tévéműsorokat”.