Nyolcadik egyetemi médiaműhelyét nyitotta meg az NMHH

Közzétéve: 2016. október 20.

null

A budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság nyolcadik médiaműhelyét, ahol a diákok és tanáraik a legkorszerűbb szoftverekkel ellátott, csúcsminőségű számítógépeket használhatják tudásuk fejlesztésére.

nyolcadik médiaműhely Karas Monika

Az október 20-ai átadón Karas Monika, az NMHH elnöke hangsúlyozta, hogy a hatóság elkötelezett a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzésében: a 2012-ben elkezdett médiaműhelyeket létrehozó sorozat által már több ezer hallgató juthatott hozzá azokhoz a kreatív informatikai eszközökhöz, amelyeknek értő használatával szakmájukban a világ élvonalába kerülhetnek.

Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora beszédében azt emelte ki, hogy már az ókorban is nagyon sok hírmozgás volt, akkoriban odafigyeltek a hírvivő felelősségére, az őszinte, valósághű, pontos tájékoztatásra, emellett hangsúlyt fektettek az örömhír, a jó hírek megismertetésére is. Kifejezte reményét, hogy a diákok, tanárok az NMHH által átadott médiaműhelyt ezeknek az elveknek szolgálatában fogadják majd.

A hatóság 3 MacPro és 3 iMac 27-inch számítógépet, 3 Apple Thunderbolt kijelzőt, 6 Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is. A 13 millió forintból létrehozott médiaműhely gyakorlati szemináriumoknak ad majd otthont, és emellett az egyéni alkotómunkára is világszínvonalú infrastruktúrát biztosít, amely a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmas.

Az NMHH 2012-ben kezdte el ezen programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, ahol a legújabb informatikai eszközökön, a színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek.

Az NMHH támogatásával eddig megnyitott médiaműhelyek:

  1. 2012. december – Pécsi Tudományegyetem
  2. 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest
  3. 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
  4. 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
  5. 2014. december – Szegedi Tudományegyetem
  6. 2015. május – Debreceni Egyetem
  7. 2015. szeptember – Corvinus Egyetem, Budapest
  8. 2016. október – Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest