Televíziós gyorsjelentés: júniusban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 75,7 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat

Közzétéve: 2017. augusztus 8.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 94 százalékát fedi le.

A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban közel 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó 600 ezer háztartás többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2017. június végén 3,307 millió előfizetést tartottak nyilván.

Júniusban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 75,7 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül júniusban 1,536 millióról 1,552 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 846 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 104 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 46,9 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 28,7 százalék volt júniusban, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 24,3 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a vizsgált időszakban a UPC volt a piacvezető 26,8 százalékos részesedéssel. A második helyen a Telekom állt 26,4 százalékos, a harmadikon pedig a DIGI, 25,3 százalékos piaci részesedéssel.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 92 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma júniusban 2,357 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző havi 816 ezerről 805 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 25,9 százalék, második helyen a Telekom állt 25,1 százalékkal, akit a DIGI követett 23,5 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a Telekom és a DIGI részesedése egyaránt 29,9 százalék, akiket a UPC követ 29,2 százalékkal.  2017. június végén, a MinDig TV Extra részesedése 11 százalék volt.