Szegeden nyílt meg az NMHH ötödik Új Médiakultúra Kreatív Műhelye

Közzétéve: 2014. december 19.

null
Szeged lett a jövő és a médiaálmok megvalósításának ötödik színtere. Három budapesti és egy pécsi egyetem diákjaihoz hasonlóan mától a szegedi fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy a megnyitó után használatba vegyék a Szegedi Tudományegyetem tanóráin a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásának köszönhetően kialakított Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt. A csúcstechnológiával felszerelt médialabor felszerelését teljes egészében a hatóság finanszírozta.

szajbely_mihaly_karas_monika_587x391_2.jpg

Szajbély Mihály, a kar dékánja és Karas Monika NMHH elnök a szalag átvágásával jelképesen megnyitja az új médiaműhelyt a Szegedi Egyetemen | Fotó: Sebestyén Gábor

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az avatón hangsúlyozta, a kreatív médiaműhelyt a jövő és az álmok megvalósításának színterének szánják a médiaterületen tanuló diákok és oktatók számára tehetségük kibontakoztatására, a kreatív, alkotó tanuláshoz és tanításhoz. Az elnök hozzátette, a hatóság médiaműhely-támogatási programjának célja, hogy a műhelyeket használó a jövő szakembereinek számító fiatalok a legjobb lehetőségeket kapják meg, és a digitális világ nagy médiaműveltségű mestereivé váljanak.

Szajbély Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, az átvételkor elmondta, óriási lépés számukra, hogy az eddigi PC-k helyett Macintosh és Apple gépeket használhatnak ezentúl, és kiéhezetten várták már, hogy birtokba vehessék. A műhely a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék diákjainak olyan gyakorlati tudást ad, amely hathatósan segíti majd elhelyezkedésüket is a piacon. Megköszönte az NMHH-nak, hogy munkatársai és a hallgatók a legmodernebb eszközökön dolgozhatnak.

szajbely_mihaly_karas_monika_587x391_1.jpg

A 12 millió forintból létrehozott, élenjáró technológiával felszerelt műhelyt a megnyitás pillanatától kezdve használatba vehették a diákok. Az NMHH három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Apple Thunderbolt kijelzőt, hat Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, amelyeket a legújabb informatikai eszközökkel és szoftverekkel szerel fel. A színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek. A műhelyben használható számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. A hallgatók minden problémát képesek lesznek megoldani, amelyek a hagyományos és az újmédiás, multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás vagy a kreatív tervezés során felmerülhetnek.

Az NMHH támogatásával eddig megnyitott Új Médiakultúra Kreatív Műhelyek:

  • 2012. december – Pécsi Tudományegyetemen
  • 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
  • 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • 2014. december – Szegedi Tudományegyetem