NMHH Médiatanács: 150 millió forint pályázható kisjátékfilmekre és kísérleti filmekre

Közzétéve: 2017. március 17.

Kisjátékfilmek és kísérleti filmek készítői pályázhatnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának idei, 150 millió forint keretösszegű Huszárik Zoltán-pályázatára. A közösségi Rádió Rock bírságot kapott a közszolgálati műsorok kvótájának nem teljesítése és a hatósági szerződésében vállalt műsorarányok figyelmen kívül hagyása miatt. Hiánypótlásra szorul a hajdúsági helyi rádiós frekvenciákra pályázó vállalkozások ajánlatainak zöme.

Pályázat kisjátékfilmek és kísérleti filmek támogatására

Az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdette idei évi Huszárik Zoltán-pályázatát. A kétfordulós eljárásban kisjátékfilmek és kísérleti filmek elkészítéséhez lehet támogatást igényelni, fordulóként 75 millió, összesen 150 millió forint keretösszegben. Az első forduló pályázati kiírására március 20-tól lehet jelentkezni, a szinopszisok beadási határideje április 20. A támogatás feltétele, hogy a pályázó a film elkészülte után másfél éven belül legalább egy nemzetközi vagy hazai filmfesztiválra érvényesen nevezzen művével, amellett, hogy bemutatási szándéknyilatkozatot hoz egy országos televíziótól. Az első fordulóban nyertes alkotásokat 2018. szeptember 4-ig, a másodikban támogatottakat 2019. február 28-ig kell elkészíteni.

Egy pályázó egy fordulóban legfeljebb két szinopszist nyújthat be, alkotásonként a tervezett összköltség legfeljebb háromnegyedét, és maximum nyolcmillió forintot lehet elnyerni. A Huszárik Zoltán-pályázatnak köszönhetően 2011 óta 78 alkotás jött létre, többek között Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas alkotása is.

Rádiós döntés

A fővárosi Rádió Rock közösségi rádió üzemeltetőjét tízezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács, mert a rádió a tavaly novemberi vizsgálat hetében kevesebb magyar zenét, közszolgálati tartalmat, közlekedési hírt, kulturális, ismeretterjesztő, zenetörténeti témájú műsort tett közzé a hatósági szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi előíráshoz képest.

A Médiatanács a Hajdúnánás 93,3 MHz helyi frekvencia pályázatán az alaki vizsgálat keretében hiánypótlásra szólította fel az LB Rádió Kft.-t és a Kredit Holding Kft.-t, a Médiacentrum Debrecen Kft. pályázati nyilvántartásba vételét pedig alaki érvénytelenség miatt megtagadta. A Hajdúböszörmény 98,9 MHz helyi frekvencia eljárásában szintén alaki okok miatt hiánypótlás szükséges az LB Rádió Kft., a Kredit Holding Kft., a Médiacentrum Debrecen Kft. és a „Szabadhajdú” Közhasznú Nonprofit Kft. ajánlataihoz, a BDR Média Kft. pályázata pedig alakilag érvénytelennek bizonyult.