■ bizalom ■ biztonság ■ szabadság ■ tudatosság ■ hitelesség

Tisztelt Családtagok!

Tapasztaltátok már, hogy a képernyőidőtök egyre hosszabb, a családdal töltött idő pedig egyre rövidebb? Mintha családtaggá váltak volna a mobileszközök, az otthonok pedig online térré.  Mintha egy új, láthatatlan erő átalakítaná a családok életét.

Éreztétek már, hogy olykor nem könnyű megértetni magatokat egymással? Aggódtok a digitális technológiák – elsősorban a gyermekekre gyakorolt – hatásai miatt?

Apró, napi cselekvésekkel közelebb lehet kerülni ahhoz, hogy az új technológia ne zavarja meg a kiegyensúlyozott családi életet. Az NMHH ehhez szeretne néhány egyszerű tanácsot adni.

Kérjük, gondolkodjunk együtt: osszátok meg ti is a javaslataitokat velünk és akár más családokkal is!

Jótanácsok a családnak

1

Figyeljetek szeretteitekre!

Felelősek vagytok egymásért! Ha együtt a család, üljétek körül az asztalt és beszélgessetek! Keressétek egymás tekintetét, és figyeljetek egymásra! A mobileszközök várhatnak.

2

Bízzatok egymásban!

Beszélgessetek az online térben szerzett jó és rossz élményeitekről. Próbáljátok megérteni egymás digitális életét. Segítsetek ügyességetekkel a szüleiteknek! Osszátok meg élettapasztalatotokat gyermeke(i)tekkel!

3

Játsszon együtt a család!

Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljátok ki együtt a játékot! Alkossatok néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és azokat tartsátok is be!

4

Éljetek a jogaitokkal!

Alapvető jogaitok a digitális világban is elkísérnek és védenek, különösen, ha ismeritek azokat, óvatosak vagytok, és utánajártok a lehetőségeknek. Mert nem minden „süti” finom. Ismerjétek meg azt is, hogy kitől és milyen segítséget kaphattok jogaitok érvényesítéséhez!

5

Uraljátok a digitális világot!

Vegyétek észre, ha a mobilalkalmazások kezdik uralni a családi életet! Figyeljetek a kockázatokra is, mert nem minden valóságos, amit az internet mutat! Csak akkor használjátok, ha célotok van vele! Mindig gondoljátok meg a családi fotók kiposztolását! Próbáljatok meg változtatni a napi rutinon.

6

Ápoljátok digitális környezeteteket!

Természetes, hogy lakásunkat, szobánkat, kertünket, rendben tartjuk. Tegyétek ezt a digitális környezettel is, hogy jó legyen benne lakni, élni! Olvassatok, kövessetek, hallgassatok olyanokat, akik tartalmas, jó dolgokat adnak nektek az online térben.

7

Mutassatok jó példát egymásnak!

A család digitáliseszköz-használati szokásainak átalakítását kezdjétek saját szokásaitok megváltoztatásával. Alkossatok közös szabályokat a mobileszközök otthoni használatára, amelyekhez ti is következetesen tartsátok magatokat.

8

Lássátok egymást az interneten is!

Kapcsolódjon össze a család az online térben is, csináljatok zárt családi csoportot a közösségi médiában, osszatok meg egymással tartalmakat. Beszéljétek meg szeretteitekkel hogyan tudjátok online kapcsolatotokat szorosabbra fűzni.

9

Mindennap tanuljatok valami újat!

Szánjatok minden nap 10 percet arra, hogy tanuljatok valami újat a digitális világotok működéséről. Egy új cikk, egy új videó, egy új beállítás, egy új funkció a megszokott alkalmazásodban. Fedezzétek fel az interneten elérhető, az oktatást, művelődést, tájékozódást segítő szolgáltatásokat! Kövessétek a fejlődés útját, legyetek naprakészek és segítsetek ebben egymásnak!

10

Lépjetek át a valóságba együtt!

Naponta egy órára, hetente egy napra tegyétek félre a mobilkütyüket és játszatok, pihenjetek, töltsetek minőségi családi időt együtt! Olvassatok nyomtatott könyveket!

További tanácsokkal hetente jelentkezünk.

A fenti ötleteket részletesen, a mindennapokra szabva kifejtjük a Digipedia tudástár alábbi cikkében:

Mobil a családom? – Bevált eszközök a gyermekek digitális biztonságáért

Nézd meg a videót:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyermekvédelmi feladatellátása

Az átalakuló médiatérre és médiafogyasztási szokásokra tekintettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) zászlajára tűzte a gyermekek védelmét, amely tevékenységét nem klasszikus hatósági feladatellátás keretében lát el, hanem edukatív, preventív módon kíván részt venni a gyermekek tudatos médiafogyasztásának- és használatának elősegítésében, a gyermekek és családok biztonságának hatékony védelmében. Az NMHH amellett, hogy közvetlen módon járul hozzá a gyermekek médiaműveltségének fejlesztéséhez, a gyermekek szocializációjában és nevelésében kulcsfontosságú szerepet betöltő szülők és pedagógusok számára is igyekszik segítséget nyújtani annak érdekében, hogy támogassák őket a gyermekek tudatos médiahasználatra nevelésében. Tudást és partnerséget ajánlunk!

A mai, digitalizációval átszőtt világban rendkívüli módon felértékelődött a digitális kompetenciák fontossága, s ezt szem előtt tartva az NMHH gyermekvédelemmel kapcsolatos hitvallása, hogy a gyermekek digitális világban rejlő veszélyektől és kockázatoktól való megóvása mellett megismertesse velük és családjukkal az online tér nyújtotta előnyöket és lehetőségeket egyaránt. Az NMHH a gyermekek tudatos médiafogyasztással kapcsolatos készségeinek fejlesztése érdekében hozta létre és működteti immár három telephelyen (Budapest, Debrecen és Sopron) Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjait, amelyek térítésmentes, élményközpontú foglalkozásokat biztosítanak az odalátogató 9-16 évesek gyermekek számára. A foglalkozások keretében a diákok kis csoportokban, tapasztalt médiaértés-oktatók segítségével ismerkednek meg a média világával. Az NMHH a gyermekek médiafogyasztási szokásaival kapcsolatos kutatásokkal megalapozott figyelemfelhívó kampányokkal és szakmai programokkal, a gyerekaneten.hu oldalon közzétett különféle online edukációs és tájékoztató tartalmakkal igyekszik megismertetni a szülőkkel azt a világot, amelyben gyermekeik látszólag magabiztosan élik mindennapjaikat, valamint kifejezetten a pedagógusok munkáját oktatási segédanyagokkal, óravázlatokkal és munkafüzetekkel igyekszik támogatni. A gyermekvédelmi célú törekvések fontosságát bizonyítja, hogy a „Szabadság és biztonság a digitalizálódó világban” című, 2023-2026-ig tartó időszakra vonatkozó stratégia célkitűzései között szerepel az NMHH gyermekvédelmi szerepvállalásának erősítése.

Debrecenbe látogatott az NMHH játékos interaktív előadássorozata

Az eseményről bővebben

Szeged után Szombathely volt a házigazdája az NMHH és a Momentán Társulat interaktív előadássorozatának.

Az eseményről bővebben

Első alkalommal Szegeden, a Belvárosi Moziban tartott interaktív előadást, szülőknek és gyerekeknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Momentán Társulat.

Az eseményről bővebben

November 14-én országjárásra indultunk a „Mobil a családom?” programmal. Első alkalommal Szegeden, a Belvárosi Moziban tartottunk előadást szülőknek és gyerekeknek egyaránt. A Momentán Társulat és az NMHH szakértőinek közreműködésével egy öt állomásos - Szeged, Szombathely, Sopron, Debrecen, Pécs - országos körúton, rendhagyó módon kívánjuk felhívni a figyelmet a digitális világgal kapcsolatos mindennapi kihívásokra, amelyekkel mindannyian szembesülünk.

Az eseményről bővebben

Mobil a családom? címmel országos programot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A programot a Hatóság június 9-én a Momentán Társulat közreműködésével, egy rendhagyó „családi színpadi játék” keretében mutatta be.

Az eseményről bővebben

Sajtómegjelenések

A Gyerekaneten a fiatalok digitális szokásainak megértésében nyújt segítséget a szülők, pedagógusok számára: szakértők által jegyzett cikkeket és a fiatalok által használt szavak magyarázatát egyaránt tartalmazza.

Tovább a Gyerekaneten oldalra

A Digipedia folyamatosan bővülő tartalmaival azonnali segítséget nyújt a legégetőbb digitális kihívásokra, hogy magabiztosan, tudatosan és biztonságosan használhassuk a rendelkezésre álló és egyre fejlődő technológiákat.

Tovább a Digipédia oldalra

Az onlineplatformok.hu a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mint a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) szerinti digitális szolgáltatási koordinátor saját honlapja, ahol a Hatóság feladatkörébe tartozó és egyéb ismeretterjesztő online platformokkal kapcsolatos tartalmakat teszünk közzé.

Tovább az Online platformok oldalra