Országjárásra indult az NMHH „Mobil a családom?” programja

Közzétéve: 2023. november 16.

Első alkalommal Szegeden, a Belvárosi Moziban tartott interaktív előadást, szülőknek és gyerekeknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Momentán Társulat. A Mobil a családom? programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az online életvitel kihívásaira és a családok digitális biztonságára.

bie5510.jpg

Dr. Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője köszöntője

Néha a csend többet mond minden szónál. Az a csend, amikor a szülő figyel és meghallgatja a gyermekét. Tudjuk vajon, hogy mi nyomasztja és valójában mi foglalkoztatja a gyermekünket? A Mobil a családom? országjáró programjának első, szegedi állomásán ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakértőink segítségével. A rendezvényen a Momentán Társulat rögtönzött színpadi jelenetei szemléltették azokat az élethelyzeteket, amelyekben a program tanácsai élesben is bevethetők.

„A mobileszközök használata az életünk egyre nagyobb részét teszi ki. A jelenséggel az NMHH-nak is foglalkoznia kell. Ezért alkottuk meg a Mobil a családom? program 10 egyszerű tanácsát, amelyek célja, hogy a digitális térben és a családdal töltött idő egyensúlyba kerüljön” – mondta Dr. Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője a Mobil a családom? országjáró programjának első állomásán.

bie5560.jpg

Dr. Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője és Balatoni Monika, az NMHH szakértője

A programsorozat ahhoz a Mobil a családom? nevet viselő országos kampányhoz kapcsolódik, amelyet még júniusban abból a célból indítottunk el, hogy segítsük a szülőket és a gyerekeket az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében, valamint hogy minél többet beszélgessenek a családok a mobileszközök biztonságos használatáról.

A szegedi Belvárosi Mozi színpadán egy négytagú család azon mindennapi élethelyzeteit játszotta el a Momentán Társulat, amelyek a túlzott mobilhasználat, a videójáték-függőség, vagy a gyermekeket érintő online zaklatások problémáival szembesítették a közönséget. Somogyi Ákos és Balatoni Monika, az NMHH szakértője a jeleneteket folyamatosan elmagyarázták, kommentálták. A közönséget bevonva, ötleteket is adtak mind a fiatalok, mind pedig a szülök szempontjából, hogy miként kéne másképpen cselekedni egy adott helyzetben, majd újra is játszották azokat.

bie5533.jpg

A Momentán Társulat improvizációs előadása

Idén még – november 30-án – Szombathelyre is ellátogat a program, majd a tervek szerint az országjárás 2024 tavaszán folytatódik Pécsen, Debrecenben és Sopronban.