Mobil a családom? – Sopronba látogatott az NMHH játékos interaktív előadássorozata

Közzétéve: 2024. június 14.

Szeged, Szombathely és Debrecenben után Sopronban is bemutatták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Momentán Társulat interaktív előadását a Ligneum Látogatóközpontban június 11-én. Az országjárás része a hatóság Mobil a családom? programjának, amely a digitalizáció kihívásaira nyújt megoldási javaslatokat játékos formában.

lb20240611nmhh0024.jpg

Jelenet az előadásból

A médiahatóság kutatásai szerint már a nyolcéves gyermekek negyede rendelkezik saját okostelefonnal, tízéves korban pedig már a gyermekek több mint felének van saját mobilja. A képernyő viszont nem ellenség, csak tudni kell használni. A mobileszközök és a digitális világ folyamatos ingerei között egyre nehezebb kiegyensúlyozott, tartalmas családi életet élnünk. Az NMHH tavaly nyáron indította el a Mobil a családom? programját, amely gyakorlatias és szórakoztató ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: arra buzdítva, hogy tartsanak rendszeresen mobileszköz-mentes családidőt, alkossák meg közösen a mobilkészülékek használatának házirendjét, és beszélgetéseikből ne hagyják ki az online térben szerzett élményeiket sem.

A program szerves része a Momentán Társulat és a hatóság interaktív előadássorozata, ahol az improvizációs színház művészei színpadi játékok keretében, szórakoztató formában mutatják be a digitális eszközök használatával kapcsolatos lehetőségeket és kihívásokat. Az NMHH gyermekvédelmi tevékenysége keretében a jogszabályok betartatásán túl igyekszik olyan szakmai programokat megvalósítani, ahol a gyermekeket partnerként kezelik.

lb20240611nmhh0011.jpg

Kiskovács Attila játékmester és Fegyverneki Gergő médiaértés-oktató

Sopronban az NMHH színeit Fegyverneki Gergő médiaértés-oktató képviselte, aki Kiskovács Attila játékmesterrel úgy alakította az interaktív előadást, hogy a játék végére egyértelmű volt, a bizalom és az őszinte beszélgetések, a közös gondolkodás, egymás megértése, a digitális házirend mind olyan eszköz, amely segíti az eligazodást az online világ útvesztőiben.

A Mobil a családom? program ősszel folytatódik. A tervek szerint szeptemberben Pécsre látogat az előadássorozat.