Mobil a családom? – Debrecenbe látogatott az NMHH játékos interaktív előadássorozata

Közzétéve: 2024. március 20.

Szeged és Szombathely után Debrecenben is bemutatták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Momentán Társulat interaktív előadását a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában március 19-én. Az országjárás része a hatóság Mobil a családom? programjának, amely a digitalizáció kihívásaira nyújt megoldási javaslatokat játékos formában.

Jelenet az előadásból

Jelenet az előadásból

Az NMHH tavaly nyáron indított programja gyakorlatias és szórakoztató ötletekkel szólítja meg a szülőket és a gyermekeket: arra buzdít például, hogy tartsanak rendszeresen mobileszköz-mentes családidőt, alkossák meg közösen a mobilkészülékek használatának házirendjét, és beszélgetéseikből ne hagyják ki az online térben szerzett élményeiket sem. A tanácsok az nmhh.hu/mobilacsaladom honlapon jelentek meg.

A program szerves része a Momentán Társulat és a hatóság interaktív előadássorozata, ahol az improvizációs színház művészei színpadi játékok keretében, szórakoztató formában mutatják be a digitális eszközök használatával kapcsolatos lehetőségeket és kihívásokat. Az NMHH gyermekvédelmi tevékenysége keretében a jogszabályok betartatásán túl igyekszik olyan szakmai programokat megvalósítani, ahol a gyermekeket partnerként kezelik. Támogatni kell a párbeszédet a gyermekek és a szülők között, hogy közösen alakítsák ki azokat a szokásokat, amelyekkel jól és okosan lehet élni a digitalizáció adta lehetőségekkel. Ezért is indította el a hatóság a Mobil a családom? programot, amelyben egyszerű és érthető tanácsokat fogalmaztak meg az online tér és a családi élet közötti egyensúly megteremtéséhez.

Kiskovács Attila játékmester és Fegyverneki Gergő médiaértés-oktató

Kiskovács Attila játékmester és Fegyverneki Gergő médiaértés-oktató

Az eseményen bemutatkozott az NMHH debreceni médiaértés-oktató központja is. A Bűvösvölgy foglalkozásain egyedülálló eszközpark és képzett médiaértés-oktatók segítségével játszva tanulhatják meg a gyermekek, hogyan hat rájuk a média. A budapesti, soproni és debreceni központokban évente közel tizenötezer 9-16 éves diák vesz részt az élményteli programon és válik tudatosabb médiahasználóvá. 

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője, ad interjút az M1 Híradó stábjának

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője, ad interjút az M1 Híradó stábjának

A médiahatóság kutatásai szerint már a nyolcéves gyermekek negyede rendelkezik saját okostelefonnal, tízéves korban pedig már a gyermekek több mint felének van saját mobilja. Ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a figyelmünk érték, és egy egész iparág dolgozik azon, hogy ezt megszerezze. A változás azonban mindig apró lépésekkel indul. Fontos hangsúlyozni, hogy a képernyő nem ellenség: a tanulásban, szórakozásban és a kapcsolattartásban is segíthet. Az NMHH célja, hogy a tanácsai nyomán elinduló beszélgetések ráirányítsák a figyelmet a családok digitális egészségének megőrzésére és a médiatudatosság jelentőségére az iskoláktól az online médián át a családi ebédlőkig.