Országjárásra indul az NMHH „Mobil a családom?” programja

Játékosan a családok digitális egészségéért

Közzétéve: 2023. november 10.

Országjárásra indul a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) „Mobil a családom?” programja, amely az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében segíti a szülőket és a gyermekeket. A novemberben induló országjárás keretében öt vidéki városba – Szegedre, Szombathelyre, Pécsre, Debrecenbe és Sopronba – látogat el az esemény. Az egyes helyszíneken a Momentán Társulattal együttműködve, színpadi játékok keretében, szórakoztató formában mutatják majd be a digitális eszközök használatával kapcsolatos örömöket és kihívásokat, nehézségeket.

Nyáron indult el az NMHH „Mobil a családom?” című, családoknak szóló programja, ahol tíz egyszerű tanács jelent meg. Ezek elsődleges célja, hogy a digitális egészséggel kapcsolatos beszélgetésekre ösztönözze a családokat, iskolákat, ráirányítva a figyelmet a szülők felelősségére és teendőire.

nmhhmobilacsaladom2.jpg

Dr. Kis Norbert József, a program szakmai vezetője

„Tisztában kell lenni azzal, hogy a szülőknek dolguk van a digitális életükkel. Merni kell és tudni kell beszélni az online életünkről, tudatosan kell mintát közvetíteni. Nagyon fontos a nyitott kommunikáció és a szülői példamutatás” – mondta Kis Norbert József, a program vezetője.

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a szülő és a gyermek közötti bizalom kialakítása létfontosságú, többek közt azért is, mert a kutatások szerint minden hatodik tizenéves volt már részese online bántalmazásnak.

Puskás Cristian, a Vadaskert Alapítvány gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa pedig azt emelte ki, hogy ha a gyermekek túlságosan magukra maradnak az online világban, akkor könnyen elszigetelődhetnek. „Amennyiben az online eszközöket is rosszul használják, amit a családi példákból hoznak, akkor annak hosszú távon olyan káros következményei, »pszichés patológiái« lehetnek, amelyeket már csak orvosi segítséggel lehet kezelni” – tette hozzá a szakorvos.

nmhhmobilacsaladom4.jpg

Dr. Puskás Cristian, a Vadaskert Alapítvány gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa és Dr. Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője

A vidéki előadások első állomása november 14-én Szegeden lesz, ahol a Momentán Társulattal közösen szervezett színpadi játékok bemutatják majd egy négytagú család mindennapos küzdelmeit és örömeit az online életvitellel és a mobil eszközökkel. A közönség soraiba meghívott diákok, szülők, pedagógusok és az NMHH szakértői közösen jutnak el a megoldásokhoz, azaz miként lehet türelemmel és példamutatással kezelni például a túlzott mobilhasználat vagy a videójáték-függőség problémáit.

Idén még – november 30-án – Szombathelyre is ellátogat a program, majd a tervek szerint az országjárás 2024 tavaszán folytatódik Pécsen, Debrecenben és Sopronban. A tervek szerint a Mobil a családom országjárás további vármegyéket is érinteni fog a 2024-es év folyamán.

A tíz tanács:

  1. Figyeljetek a szeretteitekre!
  2. Bízzatok egymásban!
  3. Játsszon együtt a család!
  4. Éljetek a jogaitokkal!
  5. Uraljátok a digitális világot!
  6. Ápoljátok digitális környezeteteket!
  7. Mutassatok jó példát egymásnak!
  8. Lássátok egymást az interneten is!
  9. Mindennap tanuljatok valami újat!
  10. Lépjetek át a valóságba együtt!