Szombathelyen folytatódott a Mobil a családom? program országjárása

Közzétéve: 2023. december 1.

Szeged után Szombathely volt a házigazdája a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Momentán Társulat interaktív előadássorozatának. Az országjárás része a hatóság Mobil a családom? programjának, amely az otthonainkba egyre inkább beépülő online életvitel kihívásaira hívja fel a figyelmet és 10 egyszerű tanáccsal segíti a családokat abban, hogy helyes válaszokat adjanak a felmerülő kérdésekre, problémákra.

mv202311300013.jpg

Kis Norbert megnyitja az eseményt

A Mobil a családom? nevű országos kampányt még júniusban indította el az NMHH azzal a céllal, hogy segítse a szülőket és a gyerekeket az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében. A szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban a Momentán Társulat egy négytagú család mindennapi élethelyzeteit vitte színpadra, bemutatva, hogy az egymásra figyelés, a valóság megélése és a folyamatos tanulás elengedhetetlen az online jelenlét térhódítása mellett is. A jeleneteket az NMHH szakértői, Balatoni Monika és Rab Árpád vitatták meg.

mv2023113000132.jpg

Balatoni Monika és Rab Árpád, az NMHH szakértői

Kérdezzétek szüleiteket online élményeikről és osszátok meg velük saját tapasztalataitokat is. Csináljatok a családban néhány közös játékszabályt a mobilhasználatra. Használjátok otthon az NMHH 10 jótanácsát, legyen ez egy kihívás – tanácsolta a gyerekeknek Kis Norbert programvezető a Mobil a családom? országjáró programjának második állomásán.

Balatoni Monika, az NMHH szakértője a cyberbullyinggal kapcsolatban elmondta, a gyerekek nehezen nyílnak meg a szüleiknek egy olyan kiszolgáltatott helyzetben, amikor bántják őket. "Fontos, hogy ilyenkor tudják, nincsenek egyedül: ott van számukra a szülő, a pedagógus, a barátaik. Nekünk pedig biztosítanunk kell őket arról, hogy számíthatnak a megértésünkre és a segítségünkre. Lényeges, hogy szülőként legyünk részesei a gyermekeink digitális életének – fogalmazott az NMHH szakértője.

mv2023113000111.jpg

A Momentán Társulat tagjai

Fontos, hogy párbeszéd legyen a családban az internetezés közös szabályairól – hangsúlyozta Rab Árpád, az NMHH tudományos munkatársa. 

Az országjárás jövő tavasszal folytatódik.