Kedvezően változnak a roaming díj fizetés szabályai 2016. április 30-tól

Fogyasztói tájékoztató

Közzétéve: 2016. május 2.

Hamarosan megindul a nyaralási szezon és jó hír, hogy a roamingolás szabályai idén is kedvezően változnak: az Unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló 531/2012/EU rendeletet az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2015/2120 rendelete a felhasználókra előnyösen módosítja 2016. április 30-tól hatályosan.

Az új szabályok szerint a hazai mobiltelefon-szolgáltatás külföldi igénybevételekor, vagyis roaming során olyan díjat fizetünk, amely két részből tevődik össze:

(1) Hazai, hálózaton kívüli forgalmi díjak (percdíj, SMS-díj, adatforgalmi díj, amelyek szolgáltatónként és díjcsomagonként eltérőek lehetnek);

(2) A roamingra tekintettel felszámítható többletdíjak (a hazai díjakon felül).

A rendelet értelmében barangolás során

  • a hívások kezdeményezéséért, az SMS-ek küldéséért és az adatátviteli szolgáltatásokért felszámolt többletdíj nem haladhatja meg a rendeletben meghatározott maximális díjakat;
  • a belföldi ár és a többletdíj együttes összege nem haladhatja meg hívásindításnál a percenkénti 0,19 EUR, az SMS-enkénti 0,06, illetve a megabájtonkénti (MB) 0,20 EUR összeget (áfa nélkül);
  • a hívások fogadásért felszámított többletdíj nem haladhatja meg a hívásvégződtetési díjak meghatározott súlyozott átlagát.


Mit jelent ez a felhasználó számára? Két fontos információról van szó:

1. A roaming miatt felszámítható többletdíjak nem haladhatják meg a következő összegeket:

Híváskezdeményezés:

0,05 EUR/perc (jelenleg 19,23 Ft/perc);

Hívásfogadás:

0,0114 EUR/perc (jelenleg 4,38 Ft/perc);

SMS küldése:

0,02 EUR/SMS (jelenleg 7,69 Ft/SMS);

Adatforgalmazás

0,05 EUR/MB (jelenleg 19,23 Ft/MB).

2. A két díjtétel (hazai díj és roaming többletdíj) együttes összege nem haladhatja meg a rendeletben meghatározott, 2015 júliusától hatályos, alábbi felső korlátokat:

Híváskezdeményezés:

legfeljebb 0,19 EUR/perc (jelenleg 72,86 Ft/perc);

Hívásfogadás:

legfeljebb 0,05 EUR/perc (jelenleg 19,23 Ft/perc)

SMS küldés:

legfeljebb 0,06 EUR/SMS (jelenleg 23,01 Ft/SMS);

Adatforgalmazás:

legfeljebb 0,20 EUR/MB (jelenleg 76,69 Ft/MB)


Az összes díjnál az euróban feltüntetett díjak nettó, míg a forintban feltüntetett díjak bruttó értékek, és a forintban feltüntetett díjak 2016. július 1-től az árfolyamváltozás miatt módosulni fognak.

Milyen változások várhatók 2017. június 15-től? - Decemberben dönt az Európai Bizottság a roaming díjak végleges kivezetéséről

A hosszas nemzetközi egyezetések sorozatában a tagállamok egy olyan tervet készítettek elő a 2016 szeptemberében megjelent végső javaslatuk szerint, amely a díjak a 2017. június 15-étől történő megszüntetését célozták azzal, hogy a nagykereskedelmi roamingdíjak, valamint a méltányos felhasználásra és fenntarthatóságra vonatkozó részletes szabályokat az Európai Bizottság egy éven belül kidolgozza.

Ez azt jelentené, hogy 2017. június 15-től az időszakos utazások során minden roaming szolgáltatónak  a hazai díjaknak megfelelő áron kell a roaming szolgáltatást nyújtani azon felhasználók számára, akik lakhellyel vagy stabil kötődéssel rendelkeznek az adott tagállamban.  Ez egy hazai fogyasztó számára azt jelenti, hogy mobil készülékén külföldön is a belföldi díjszabás szerint telefonálhat, küldhet és fogadhat üzenetet, internetezhet és hozzáférhet az esetlegesen előfizetett más szolgáltatásokhoz is. Ez elsősorban a külföldre utazó turistákat, a külföldön dolgozókat és tanulókat, és a határ menti ingázókat érinti. A javaslat a mentesség lehetőségével, tehát a más uniós országban vásárolt és használt olcsóbb SIM-kártyák használatával történő visszaélésekkel szemben azzal kívánja védeni a mobilszolgáltatókat, hogy ilyen esetekben meghatározott feltételek mellett lehetővé teszi számukra a fellépést az érintett előfizetőkkel szemben.

A javaslat vitája hamarosan megkezdődik és elfogadása, a végleges szabályozói döntés 2016 decemberében várható.