Panaszok, egyeztetési eljárások a biztosi hivatalban – 2024. január

Közzétéve: 2024. február 6.

A biztosi hivatalhoz januárban 33 panasz érkezett hírközlési tárgyban, ezek 60%-a a Vodafone-t érintette, a többi a Telekom, a Yettel, a DIGI és a VidaNet Zrt. magatartását kifogásolta. A beadványok jellemzően a számlázással és az ügyfélszolgálat működésével kapcsolatban érkeztek. Többen sérelmezték, hogy követeléskezelői felszólítást kaptak olyan tartozás rendezésére, amelyről nem volt tudomásuk, illetve a szolgáltatótól sem kaptak értesítést.  

A szolgáltatók az eljárások közel kétharmadában nyújtottak anyagi kompenzációt a panaszosoknak. A jóváírásokon felül méltányos intézkedésként kötbérmentes szerződés-megszüntetésre, illetve részletfizetési lehetőség biztosítására is sor került.

Egy panaszos a Vodafone-nal szemben kifogásolta a befizetett havi díj nem megfelelő lekönyvelését és emiatt felszólítási és visszakapcsolási díj téves kiszámlázását. A szolgáltató annak ellenre biztosított jóváírást, hogy a panasz – mint utólag kiderült – nem volt alapos.

Egy DIGI előfizető sérelmezte, hogy a szolgáltatótól 2023 márciusa óta nem kapott számlát és a telefonos ügyfélszolgálatot nem tudta elérni. A szolgáltató nyilatkozatból kitűnően egy technikai hiba okozta a számlázási problémát és emiatt jóváírást nyújtott.  

A biztosi hivatalhoz januárban 2 média tárgyú panasz érkezett, melyek alapján a biztosi hatáskör korlátai miatt nem indult eljárás.

A biztosi hivatal „Jelzések, észrevételek” felületére több érdemi jelzés érkezett, ebből három a Vodafone-t, egy a Telekomot érintette, egy pedig egy közösségi médiafelület tartalmait kifogásolta. A többi jelzés tárgya nem esett biztosi hatáskörbe (távfelügyelet, csalás gyanúja).

A nagyobb hírközlési szolgáltatók hivatalos Facebook oldalain eszközölt bejegyzések televízió- és internetszolgáltatások, illetve a szolgáltatói applikációk nem megfelelő működését, valamint az inflációkövető díjkorrekciót sérelmezték.

A Telekom és a Vodafone bejegyzésben tájékoztatta az előfizetőket egy áramellátási hiba miatt kialakult, nagyobb volumenű szolgáltatáskimaradásról.

A DIGI felületén az előfizetők továbbra is a televízió- és az internetszolgáltatás minőségét sérelmezték, illetve az aktuálisan elérhető tévécsatornákról érdeklődtek.

A nagyobb kereskedelmi, illetve a közszolgálati audiovizuális médiaszolgáltatók hivatalos Facebook profilján a naponta megjelenő több tucat bejegyzés jellemzően a saját honlaptartalmat és a műsorszámokat népszerűsítette.

A rádiós műsorszolgáltatók profiljain kevesebb a bejegyzés. Egy szolgáltató felületén több hallgatói poszt panaszolta, hogy amióta magyar zenéket játszik a rádió, romlott a zenei kínálat minősége.

Többen érdeklődtek egy kereskedelmi rádiós médiaszolgáltató nyereményjátékaiban való részvétel feltételeiről, illetve jelezték, hogy az egyik reggeli műsorból távozó műsorvezető nélkül unalmasabb lett az adás.

A lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások felületén többen hiányolták a szinkronizált tartalmat. Sokan kifogásolták, hogy népszerű sorozatok egyes évadai nem érhetők el, mások pedig megosztották, hogy a további évadok melyik streamingszolgáltató kínálatában találhatók.