Biztosi ajánlás a szolgáltatóknak a személyes ügyfélszolgálat működéséről

Közzétéve: 2024. július 22.

Az utóbbi években a Média- és Hírközlési Biztoshoz intézett panaszok jelentős része érintette az ügyfélszolgálatok működését, ezen belül is a személyes ügyfélszolgálatét.

Sok panasz kifogásolta, hogy az ügyintézői tájékoztatás nem teljes, nem kellően részletes, sokszor félreérthető, megtévesztő. Sérelmezték, hogy az ügyletkötés során nem volt lehetőség a feltételek alapos mérlegelésére, illetve azt, hogy a szerződés mégsem a személyesen egyeztetett tartalommal jött létre.

A szolgáltatók a panaszokat gyakran elutasították arra való hivatkozással, hogy az ügyletkötés körülményei nem rekonstruálhatók, mivel az elhangzottakról nem készül felvétel, a szerződéses dokumentumok aláírásával pedig az ügyfél a feltételeket elfogadta.

Egy 2024 elején érkezett panasz alapján indult eljárás eredményeképpen a Biztos és az érintett szolgáltató között megállapodás jött létre a Médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 142. §-ának megfelelően. Ebben a szolgáltató vállalta, hogy az egyedi ügyekben a konkrét körülmények figyelembe vételével méltányosan jár el, az érdeksérelmek megelőzése érdekében külön intézkedéseket vezet be.

A Biztos a kiszámítható, egységes és méltányos gyakorlat kialakítása és az érdeksérelmek megelőzése céljából ajánlást fogalmazott meg a szakma felé.