Panaszok, egyeztetési eljárások a biztosi hivatalban – 2024. szeptember

Közzétéve: 2024. október 7.

Szeptemberben 30 panasz érkezett a hivatalhoz; mind hírközlési tárgyban. A beadványok 57%-a Vodafone-t érintette, a többi a Yettel, a Magyar Telekom, a DIGI, és egy a ZNET TELEKOM magatartását kifogásolta.

A panaszok jellemzően a nem megfelelő számlázást, a szolgáltatásminőséget és az ügyfélszolgálatok működését sérelmezték.

A szolgáltatók a tárgyhónapban lezárt panaszügyek 60%-ában nyújtottak a panaszosoknak anyagi kompenzációt, emellett méltányos intézkedésként sor került számlarészletező utólagos megküldésére, egyedi elbírálás alapján havi díj csökkentésére, extra adatmennyiség és részletfizetési lehetőség biztosítására.

Öt érdemi jelzés érkezett a biztosi honlap „Jelzések, észrevételek” felületére, melyek közül kettő érintette valamely hírközlési szolgáltató magatartását. Az egyik üzenetküldő azt sérelmezte, hogy a DIGI egy 2019-ben kiállított, kiegyenlítetlen számláról értesítette.

Más a Biztos közbenjárását kérte arra vonatkozóan, hogy a Vodafone által számlázott kötbér összegét részletekben egyenlíthesse ki. (Annak ellenére érkeznek ilyen üzenetek, hogy a felület egyértelműen rögzíti, az így megosztott információ nem minősül panasztételnek.)

A további üzenetek internetes vásárlásra vonatkoztak, illetve televíziós műsorszámokat és egy videomegosztó közösségi médiát érintettek.

A legnagyobb elektronikus hírközlési szolgáltatók a közösségi média felületeiken több bejegyzést tettek közzé díjcsomag- és készülék ajánlataikról. Mindegyik oldalán indult nyereményjáték. A Telekom, a Vodafone és a Yettel Információt tettek közzé arról, hogy az árvíz elleni védekezést segítve díjmentesen aktiválható beszélgetést és/vagy mobilinternetet biztosítottak ügyfeleinek.