A DRM vételmegfigyelő állomás rövid leírása

A DRM vételmegfigyelő állomás fizikailag a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Visegrádi utcai telephelyén található, de a vételjellemző adatok, illetve a rádió kimenetének jeléből előállított hangállomány a WEB-en keresztül minden érdeklődő számára hozzáférhető. A rádió hangolása a rendszer adminisztrátora által előre beprogramozott vételmegfigyelési terv alapján szoftveresen történik. A Heti vételi terv menüpont alatt az érdeklődök tájékoztatást kapnak arról, hogy a hét különböző napjain, az adott időpontokban milyen adások vételére számíthatnak. A nyilvántartott digitális adások teljes listája a http://www.drm.org honlapon elérhető.

Tekintettel arra, hogy hazánkban még nem kezdődtek meg a DRM adási kísérletek, a vételmegfigyelési tervben olyan külföldi állomások szerepelnek, amelyek eddigi tapasztalataink alapján elég jó vételt biztosítanak. A leírtak ellenére előfordulhat átmeneti vételkimaradás.

A kifejlesztett rendszer lehetőséget nyújt a DRM adások hangminőségének megfigyelésére, a percenként beérkező jelek vételjellemző adatainak strukturált tárolására és az eltárolt adatok grafikus ábrázolására. Az „Archivált adatok” menüpontból az adatok visszakereshetők és letölthetők.

A rendszer fizikai felépítése az alábbi ábrán látható:

DRM vevőállomás

Amennyiben kérdése vagy észrevétele van, írja meg a drm@nmhh.hu címre.