Építésügy

Ha egy szolgáltató új hálózat építését tervezi vagy a meglévőt akarja fejleszteni, azt az NMHH-nál kell engedélyeztetnie vagy kisebb munkáknál bejelentenie. Az építkezések nagyon sokfélék a kábelfektetésektől a különféle adótornyok és nagyméretű műholdas antennák telepítéséig. Gyakori, hogy a hálózatot már meglévő más vezetékek, csövek mellett, például villanyoszlopokon helyezik el, ezzel is gyorsabbá és olcsóbbá téve az építéseket. Van, hogy csak egy-egy utca, iparterület vagy újonnan épült lakópark ellátását kell biztosítani, de olyan is előfordul, hogy az egész országot átszelő távolsági vagy a nemzetközi gerinchálózatba tartozó kábeleket építenek. Sokszor nem is kimondottan a hálózatépítés a cél, hanem az csak velejárója más beruházásoknak: például út- vagy vasútépítéseknek. Ezekben az esetekben is a hatóság foglalkozik a hírközlést érintő munkarészekkel. Ha pedig egy építkezés elkészült, akkor a hálózat szintén csak a hatóság engedélyével vagy a megfelelő bejelentés után vehető használatba.

Az NMHH a beérkező engedélykérelmeket és bejelentéseket gondosan megvizsgálja, hogy a jogszabályokban szereplő kötelezettségeknek az építtető és a tervező eleget tett-e, illetve hogy a tervek szakmai szempontból megfelelőek-e. Ha az építkezés befejeződött, akkor arról bizonyosodik meg, hogy a munka az engedélynek, illetve az eredeti terveknek megfelelően zajlott-e, és a hálózat biztonságosan használatba vehető-e.

Az engedélyezés mellett a hatóság ellenőrzi azt is, hogy a folyamatban lévő építkezések a szabályokat betartva zajlanak-e. Eljár akkor is, ha valahol engedély nélkül építenek hírközlési hálózatot, vagy ha valamely szolgáltató elmulasztja a karbantartási kötelezettségét, hiszen például a lelógó vezetékek akár komoly balesetveszélyt is jelenthetnek. Ugyancsak az NMHH vizsgálja ki a hálózatépítésekkel kapcsolatos, lakosságtól, illetve civilszervezetektől érkező bejelentéseket is.

A hatóság feladata, hogy minden építkezésnél biztosítsa az előírások betartását, és az ütköző érdekek között egyensúlyt teremtve lehetővé tegye a korszerű technológiák elterjedését és a szolgáltatások fejlődését; ebből végül közvetve vagy közvetlenül az egész társadalom profitál.