Filmkészítés, műsortámogatás

A Nemzeti Filmiroda 2020. január 1-től már nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához tartozik, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda önálló szervezeti egysége. A változást a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 2020. január 1-jétől hatályos módosítása rögzíti. A Nemzeti Filmiroda új weboldalának létrejöttéig az NMHH honlapján olvasható tájékoztató anyagok átmenetileg – néhány hónapig – még itt maradnak 2020. január 1. után is. A Nemzeti Filmiroda elérhetőségeit itt találja.

Az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programja is átalakult az elmúlt években: a korábban a programhoz tartozó filmes műfajokban az alkotói pályázatok kiírása a Filmkollégium, majd a 2020. január 1-jével létrejött Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe került, míg a médiaszolgáltatóknak szóló egyéb pályázatok – így a rádió- és televízió állandóműsorszám-támogatások, a rezsi- és a műszaki pályázat – a Médiatanács Támogatási Programjának keretében élnek tovább.
A Médiatanács Támogatási Programjának elérhetőségét itt találja.

Az NMHH a megfelelő jogi környezet biztosítása és a technológiai feltételek megvalósulásának ösztönzése mellett a kis médiaszolgáltatók közvetlen támogatásából is kiveszi a részét. A Médiatanács Támogatási Program célja, hogy a helyi és közösségi médiumok műszaki fejlesztését és rezsiköltségeit, hír- és magazinműsoraik készítését finanszírozza.

A Médiatanács működtette 2011 és 2019 között a Magyar Média Mecenatúra Programot, amelynek keretében közel 13 milliárd forintból összesen több mint 1300 alkotás készült el, egyebek mellett televíziós játékfilmek, kísérleti – és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, történelmi dokumentumfilmek, online/lekérhető médiatartalmak, ismeretterjesztő alkotások, animációs filmek, animációs sorozatok és rádiójátékok.