Gyermekbarát megoldások

A gyerekek védelmét az infokommunikációs térben leginkább azzal segíthetjük, ha médiatudatosságra neveljük őket. Ezért az NMHH amellett, hogy a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályokat betartatja a szolgáltatókkal, a tudatosságra nevelésre is nagy figyelmet fordít.

Egyrészt a gyerekeknek kínál lehetőséget arra, hogy megtanulják, hogyan használhatják tudatosan a médiaeszközöket (Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központok), másrészt a szüleiknek, hozzátartozóiknak, tanáraiknak nyújt felületet arra, hogy elsajátítsák az ehhez szükséges ismereteket és azokat később átadhassák a gyerekeknek.

Sok felnőtt kétkedik, hogy tud-e bármit is tanítani a fiataloknak a médiahasználatról, hiszen a gyerekek gyakran sokkal ügyesebben használják az eszközöket, mint szüleik vagy tanáraik. Fontos tudatosítanunk, hogy a felnőtteknek nem pusztán a technikai tudást, hanem az életkorból és a tapasztalatokból adódó felelős kritikai szemléletet kell átadniuk a gyerekeknek.

Ezen az oldalon konkrét és kézzelfogható segítséget adunk a szülők és felnőttek kezébe. A szűrőprogramok ismerete és alkalmazása rengeteg veszélytől megóvhatja gyermekeinket az interneten, a gyermekzár használata pedig a televízióműsoroknál lehet segítségünkre a szelektálásban. Nem árt ismerni a televízióban és a rádióban alkalmazandó korhatárjelzéseket sem, ha arról döntünk, milyen adást engedünk nézni gyermekünknek, a gyermekbarát internettel kapcsolatos szabályozási javaslatok áttanulmányozása pedig felelős szülők mellett kutatók, szakemberek hasznos olvasmánya is lehet.