Postafelügyelet

A hatóság valamennyi postai szolgáltatást ellátó gazdálkodó szervezet szakmai működésének jogszerűségét felügyeli. A felügyelet célja a postai piac zavartalan, eredményes működésének, a postai szolgáltatást nyújtók és a felhasználók érdekei védelmének, a tisztességes és hatékony piaci verseny fenntartásának elősegítése. Az egyedi általános hatósági felügyeleti eljárások mellett az NMHH évente több országos vizsgálatot is lebonyolít.

A postai szolgáltatók nyilvántartásba vételét, az engedélyköteles szolgáltatások ellátásához szükséges hatósági engedély kiadásához kapcsolódó eljárás lebonyolításán túl valamennyi postai szolgáltatás ellátását a hatóság felügyeli. A jogszabályi követelmények mellett az állam és a szolgáltató között létrejött ún. Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződésben meghatározott minőségi mutatók teljesítését is az NMHH ellenőrzi.

Megkülönböztetünk egyetemes és egyéb postai szolgáltatásokat. A postai szolgáltatások közül az egyetemes szolgáltatásokat a szolgáltató köteles úgy nyújtani, hogy ahhoz az ország egész területén minden felhasználó egyformán hozzáférhessen és a küldeményeket naponta egyszer minden felhasználónak kézbesítse. Ilyen egyetemes szolgáltatás a két kilogrammnál könnyebb levelek, a hivatalos iratok, a címzett reklámküldemények, illetve a 20 kilogramm alatti postacsomagok felvétele, feldolgozása, továbbítása és kézbesítése. Jelenleg egyetemes szolgáltatást Magyarországon csak a Magyar Posta Zrt. nyújt.

A bejelentés alapján ellátható egyéb szolgáltatások az egyedi igények kielégítését célozzák. Hazánkban több száz vállalkozás, valamint a Magyar Posta is kínál ilyen jellegű szolgáltatásokat.

Európai Csomagár-összehasonlító Oldal

Az európai országok közötti csomagküldés árait átlátható módon foglalja össze az Európai Bizottság weboldala, ahol a legnépszerűbb európai csomagkézbesítési szolgáltatások tarifáit lehet összehasonlítani. Az Európai Csomagár-összehasonlító Oldal nemcsak a fogyasztóknak, de a kis- és középvállalkozásoknak is hasznos lehet.

A képen egy mikulásruhába öltözött alak látszik válltól lefelé csípőig. A kezében egy doboz, rajta egy angol nyelvű felirat, amelynek magyar fordítása így hangzik: „Törékeny. Kezelje óvatosan.” A dobozon a címzés fiktív. A mikulásruhás alak mellett látható feliratok: „Európai csomagár-összehasonlító oldal”; „Tudja Ön, mennyiért küldhet csomagot Európán belül?”; „Az összegekért kattintson ide!”. A kép bal alsó sarkában az Európai Bizottság címere látható. A kép kattintásra a https://ec.europa.eu/growth/sectors/postal-services/parcel-delivery/public-tariffs-cross-border_en címen elérhető, angol nyelvű oldalra navigálja a felhasználót.