Magyar Média Mecenatúra: megújult a Médiatanács film- és médiatámogatási rendszere

Közzétéve: 2012. május 10.

null

A Médiatanács döntött film- és médiatámogatási rendszerének megújításáról. A program a Magyar Média Mecenatúra nevet kapta.

A Magyar Média Mecenatúra két nagyobb egységből áll: a médiaszolgáltatók rezsiköltségeit és a műsorgyártást támogató pályázatokból, illetve a filmkészítés (ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs film, tévéjáték és a forgatókönyvírás) támogatásából. A most kiírt filmes pályázatokat a Médiatanács – tisztelegve híres magyar alkotók munkássága előtt – Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmesről, Ember Judit dokumentumfilmesről és Macskássy Gyula animációfilmesről elnevezett pályázat keretében hirdeti meg.

Változás a korábbiakhoz képest a többi között az is, hogy jelentősen nő a filmek készítésére fordítható keretösszeg. A tavalyi közel 446 millió forint kiosztott támogatás idén 200 millió forinttal lesz több, így összesen 645 millió forintból készülhetnek el a filmes alkotások. Újdonság az is, hogy a tavalyi egy forduló helyett, idén három alkalommal is adhatnak be pályázatot a filmkészítők.

A bíráló bizottság tagjainak tapasztalatait, a pályázók és a filmszakmai szervezetek észrevételeit, javaslatait figyelembe véve egyszerűbbé és tervezhetőbbé válik a pályázati folyamat. A határon túli pályázók érdekében most először lehet elektronikusan is beadni a pályázatokat.

A pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke, Vitézy László filmrendező az MTI-nek így nyilatkozott:

„A szakmai szempontok erősebb jelenléte érdekében a pályázati eljárás részeként konzultációt biztosítunk a filmeseknek. A cél az, hogy értékes, a legnagyobb nyilvánosságot elérő, az oktatást is szolgálni képes alkotások jöjjenek létre. A nemzeti kultúrkincs gyarapítása fontos feladatunk, reméljük, hogy a létrejövő alkotások a nemzetközi közvélemény figyelmét is felkeltik, mi ehhez minden segítséget megadunk.”

Kollarik Tamás, a Médiatanács új pályázati rendszerének kialakításával megbízott koordinátor tagja így fogalmazott:

„Olyan pályázati rendszert kell felépíteni, amelyben biztosítva van a közpénzek felelős felhasználása, és a folyamat minden elemében transzparens. Meggyőződésem, hogy az alkotói szabadságot semmi nem korlátozhatja, de célunk a pályázók adminisztratív terheinek könnyítése is, ne a papírmunka vegye el az erőt az alkotói energiától. Megkezdődött a munka, hogy 2013 elejétől rendszerünk alkalmas legyen az online pályáztatásra, fontos szempont, hogy ne kelljen kivágatni a fél Bakonyt egy-egy pályázati körben.”

A pályázati felhívások célja, hogy olyan értékes és magas színvonalú közszolgálati célú műsorszámok készüljenek, amelyek a nézők minél szélesebb köréhez juthatnak el, és amelyeket a pályázati felhívás szerinti médiaszolgáltatók közül minél több műsorára is tűz majd.

A pályázatok megújítása, fejlesztése érdekében a szakmai egyeztetések folytatódnak, a Médiatanács kész arra, hogy a lehető legnagyobb számban beépítse az alkotók, a szakértők javaslatait.

A pályázati kiírások további részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási Terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.