A Médiatanács képviselői finn küldöttséget fogadtak

Közzétéve: 2011. december 13.

null
Kollarik Tamás a Médiatanács tagja Leena Pasanennel, a Finnagora finn kulturális és tudományos intézet képviselőjével tartott megbeszélést 2012. december 9-én, Budapesten.

A jó hangulatú, operatív találkozón számos médiával összefüggő témát érintettek, és a megbeszélés eredményeként ezen a területen kibővülhet a Leena Pasanen által képviselt finn nagykövetség és a Finnagora (finn kulturális, tudományos és gazdasági központ Magyarországon), illetve a Médiatanács szakmai és kulturális együttműködése.

A múlt heti találkozó nem volt példanélküli, hiszen számos külföldi delegációt fogadott már a Médiatanács az elmúlt egy év során. A látogatások visszatérő témája az új magyar médiaszabályozás gyakorlati alkalmazása volt. Ezen belül a szervezeti változások tényleges megvalósulása és a hatósági jogalkalmazói tapasztalatok bemutatása került legtöbbször napirendre.

Leena Pasanen, a Finnagora igazgatója elmondta, látogatásának célja a szervezetek kölcsönös megismerésén-megismertetésén túl az, hogy tanulmányozza a magyar médiaszabályozást, a magyar írott és elektronikus média fejlődését. A kulturális attasé a mostani találkozón rövid prezentációban ismerhette meg a Médiatanács és az NMHH működését.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja arról beszélt, hogy az új médiaszabályozásra, a konvergens hatóság létrehozására  többek között azért volt szükség, mert a technológia fejlődésével a médiatartalmak több és változatosabb platformon jelennek meg, mint korábban.

A Médiatanács tagja ezt követően tájékoztatást adott a magyar szabályozásról; ennek során a közmédiumok és a Médiatanács viszonyrendszerét bemutatva kiért a társadalmi egyeztetéseket követően elfogadott Közszolgálati Kódex, valamint a Közszolgálati Testület szerepére is. Megemlítette, hogy a közszolgálati médiának a független hír- és sokszínű tájékoztató műsorok készítése, az emberek információhoz juttatása mellett kiemelt feladata a minőségi produkciók készítése, a nemzeti kultúra megőrzése.

„A közmédiának ugyanakkor alkalmasnak kell lennie arra, hogy elérhetővé tegye más népek kultúráját, nyitott legyen az európai értékek közvetítésére” – mutatott rá Kollarik Tamás.

A technológiai változásokról és hazai trendekről szerzett tapasztalatok rövid megvitatása után a résztvevők megegyeztek, hogy a finn és a magyar szakértők tudásának szélesítése és a szakmai kapcsolatok fejlesztése érdekében a jövőben együttműködnek közös kulturális és szakmai programok szervezésében.

Az egyeztetés lezárásaként Kollarik Tamás úgy fogalmazott:

„A Médiatanács partner minden olyan kezdeményezésben, amelyek a szervezetek szakmai tájékozódást segíti, emellett betölti az állampolgárok, és a piaci szereplők tájékoztatásának funkcióját is.”


Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Szóvivői iroda
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefon: (36 1) 457 7945
E-mail:
sajto@nmhh.hu
Web: www.nmhh.hu | www.mediatanacs.hu
Blog: http://mediatanacs.blog.hu
Csatlakozzon hozzánk a Facebookon:
az NMHH a Facebookon | a Médiatanács a Facebookon
Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra:
az NMHH YouTube-csatornája | a Médiatanács YouTube-csatornája