Megtelt az Uránia a Kínai Filmnapok megnyitóján

Közzétéve: 2012. július 4.

null

A Szárnyaló öregek otthona című vígjáték vetítésével kedden este elkezdődött a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett, ingyenesen látogatható Kínai Filmnapok programsorozata a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A kétnapos rendezvényen nyolc, az utóbbi két évben készült alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők – hangsúlyozta Csang Hung-szen (Zhang Hongsen), a rendezvény alkalmából Magyarországra látogató kínai delegáció vezetője, a Kínai Rádió, Film és Televízió Főhivatal vezető helyettese. A delegációvezető kiemelte: mind a nyolc alkotás más-más művészeti irányzatot képvisel, ugyanakkor valamennyi a modern kínai ember gondolkodását és életét mutatja be.

151999-es cikk (Szalai Annamária, Jen Ping-jen, Csang Hung-szen (587x236)

Szalai Annamária NMHH-elnök, Jen Ping-jen színésznő és Csang Hung-szen, a a Kínai Rádió, Film és Televízió Főhivatal vezető helyettese beszélgetnek a megnyitón | Fotó: Bőhm Katalin

Szalai Annamária, az NMHH elnöke köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a filmnapok révén a világ egyik „legizgalmasabb, legérdekesebb” országát ismerhetik meg a nézők a film eszközei által. Az elnök felhívta a figyelmet Kína hatalmas kulturális örökségére, valamint azokra a találmányokra, amelyeket a távol-keleti országnak köszönhet a világ.

„Egy ilyen fesztivál nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy a kínai és a magyar emberek a nagy földrajzi távolság ellenére is közel kerülhessenek egymáshoz, és jobban megismerjék egymást. Mert minden film egy-egy ablak, ami a másik nép kultúrájába enged betekintést” – fogalmazott Szalai Annamária.

A Kína közelről elnevezésű filmnapok kínálatában szerepel a nyitó filmen kívül A tangsani földrengés című filmdráma, A majomkirály című animációs mese, A szerelem nem vak című szerelmi történet, A nagy mágus című kalandfilm, A hegy körül című útifilm és az Anya című Mongóliában és Sanghajban játszódó filmdráma. Ez utóbbi alkotás rendezője, Ning Caj (Ning Cai) személyesen is ellátogatott Magyarországra. A programot még egy közönségtalálkozó is színesíti: a Szárnyaló öregek otthona című film szerdai 10:30-as vetítését követően a közönség 12:15-kor az Uránia mozi Csortos Termében találkozhat a film főszereplőjével Jen Ping-jennel (Yan Bingyan).

A filmeket az érdeklődők eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmáccsal tekinthetik meg. A részletes program a www.kinaifilmnapok.hu oldalon olvasható.

(MTI)


Nagyobb térképre váltás