Magyar Média Mecenatúra: folyamatos a konzultáció a filmszakmai szervezetekkel

Közzétéve: 2012. július 24.

null
A filmszakmai szervezetek észrevételeinek, javaslatainak figyelembe vételével egyszerűbbé és tervezhetőbbé válik a Magyar Média Mecenatúra pályázati folyamata – ennek érdekében tartott újabb szakmai konzultációt a témában a Médiatanács. A hétfői találkozó alkalmával a Független Magyar Producerek Szövetségének és a Magyar Producerek Szövetségének képviselőivel ült asztalhoz Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.

152343-as cikk belső képe 1 (Tóthné Veress Inez, Néder Sarolta, Kollarik Tamás, Vitézy László)

Tóthné Veres Inez, az MTVA ellenőrzési referatúrájának vezetője; Néder Sarolta, az MTVA vezérigazgató-helyettese; Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Vitézy László, a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság elnöke

A Médiatanács a nem egész estés filmek gyártását és a médiaszolgáltatók működését szolgáló új támogatási rendszerét, a Magyar Média Mecenatúra programot még idén májusban mutatta be a filmes szakmának.  A Médiatanács és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelten fontosnak tartja, hogy a pályázatok megújítása és fejlesztése érdekében folyamatosan egyeztessenek a szakmai szervezetekkel.

Kollarik Tamás, a Médiatanács új pályázati rendszerének kialakításával megbízott koordinátor tagja a hétfői egyeztetésen a Független Magyar Producerek Szövetsége és a Magyar Producerek Szövetsége képviselői számára ismertette a Magyar Média Mecenatúra pályázati lehetőségeit, a pályázati kiírások változásait és az új eljárás előnyeit. Az egyeztetésen részt vett a Magyar Producerek Szövetsége képviseletében Szekeres Dénes elnök, Nagy Endre alelnök, Lakatos Iván, György Lea, Cirkó József és Sipos Áron, valamint a Független Magyar Producerek Szövetségétől Pataki Ágnes és Hutlassa Tamás.

152343-as cikk belső kép 2 (Sipos Áron, Szekeres Dénes, Nagy Endre, Lakatos Iván és Cirkó József)

A Magyar Producerek Szövetségének képviseletében: Sipos Áron, valamint Szekeres Dénes elnök, Nagy Endre alelnök, Lakatos Iván és Cirkó József

Vitézy László, a pályázatok szakmai bírálóbizottságának elnöke a találkozó alkalmával kiemelte, fontos szempont, hogy elsősorban televíziós vetítésre szánt filmeket várnak. A bírálóbizottság emellett javasol egy tematikát a kiírandó pályázatokhoz, az alkotói szabadság megtartása mellett azonban bármilyen szabad témában lehet pályázni.

Dr. Néder Sarolta, az MTVA támogatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és Tóthné Veress Inez, az ellenőrzési referatúra vezetője a pályázati eljárás pontos technikai részleteit is ismertette a jelenlévőkkel annak érdekében, hogy az eljárás során felmerülő kérdések tisztázásával megkönnyítsék az előírások betartását a pályázók számára.

A szakma képviselői számos építő jellegű észrevételt tettek, amelyeket a Médiatanács beemel az újabb pályázati kiírásokba, valamint megfontolja az adminisztrációs problémákkal kapcsolatban felvetett javaslatokat is. Az egyeztetésen felmerült a pályázati díjak eltörlésének igénye, amelynek kapcsán Kollarik Tamás elmondta, hogy a Médiatanács idén 50 százalékkal csökkentette a pályázati díjakat.

152343-as cikk belso nagy kép 3 (György Lea, Hutlassa Tamás, Pataki Ágnes)

György Lea (Magyar Producerek Szövetsége), valamint Hutlassa Tamás és Pataki Ágnes (Független Magyar Producerek Szövetsége)

A Médiatanács minden fórumon keresi az együttműködés lehetőségét a szakmai és civil szervezetekkel. Kollarik Tamás hétfő délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselőivel találkozott. Almási Tamás egyetemi tanár, a DOC NOMADS program szakmai vezetője és Kékesi Attila adjunktus egy, az Európai Unió támogatásával megvalósuló, egyedülálló filmes képzésre hívták fel a Médiatanács figyelmét. A DOC NOMADS program különlegessége, hogy a világ minden tájáról érkező dokumentumfilm-rendező mesterszakos hallgatók szemeszterenként vándorolva Lisszabonban, Budapesten és Brüsszelben végzik tanulmányaikat.

A program során készülő munkák elviszik majd Magyarország hírét a világba, és lehetőséget adnak a későbbi szakmai együttműködésre. A Médiatanács megvizsgálja az együttműködés lehetséges irányait, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a magyar filmes szakma tekintélyét növeli.