A Médiatanács követi a jogállami normákat

Közzétéve: 2012. november 14.

null

A Médiatanács kötelességének tekinti, hogy érvényt szerezzen a jogerős bírósági döntéseknek, végrehajtsa azokat, és tevékenysége során mindenben követi a jogállam törvényeinek előírásait.

Így a hatóság a Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében született bírósági döntésnek is örömmel tesz eleget, amennyiben a bíróság döntése nem keletkeztet jogsértő, a médiatörvénnyel szemben álló helyzetet.

A Médiatanács ugyanis csak abban az esetben köthet a bíróság döntésével összhangban szerződést erre a frekvenciára, ha ezzel nyíltan és egyértelműen megszegi a médiatörvény egyik kulcsfontosságú rendelkezését, mely az európai unió jogrendjével összhangban a média- és véleménymonopóliumok kialakulását megelőzendő kizárja, hogy egy műsorszolgáltatónak, egy időben, azonos vételkörzetben két frekvenciája is lehessen. A Klubrádiónak Budapesten már van frekvenciája, a rádió jelenleg is sugározza adását a 95,3 MHz-es hullámsávon.

A Médiatanács számára, mint minden más helyzetben, ebben az esetben is csak a törvényes út járható, és meggyőződése, hogy egy jogállamban egyetlen piaci szereplőnek sem lehet érdeke törvénytelen szerződés létrehozása. A jogállami megoldás mihamarabbi megtalálása érdekében a Médiatanács tanulmányozza az ítéletet.