Működik a gyermekzár, de további előrelépésre van szükség

Közzétéve: 2013. január 3.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az NMHH Hivatala segítségével 2012-ben megvizsgálta, milyen műszaki megoldásokkal és milyen mértékben biztosítják a digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók kiskorúak káros tartalmak elleni védelmét a médiatörvény előírásai szerint. Az eredmény: a tíz legtöbb előfizetővel rendelkező szolgáltató mindegyikénél van lehetőség arra, hogy bizonyos csatornákat csak PIN-kód beírása után lehessen nézni. Az ennél fejlettebb megoldás, a műsorszám szerinti szűrés alkalmazásának sok esetben még nincsenek meg a feltételei.

Az új médiatörvény egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztosítsa a gyermekek és kiskorúak védelmét a különféle médiaszolgáltatásokban, így mindenekelőtt a televízióban, a rádióban és a különféle lekérhető videó szolgáltatásokban. A kiskorúak fejlődését károsan befolyásoló tartalmakat először a tartalomszolgáltatóknak kell korhatár-kategóriákba sorolni (gyermekbarát műsor, 6-os, 12-es, 16-os, 18-as karikával ellátott programok). A 16 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak csak késő este, megfelelő korhatárkarikával ellátva kerülhetnek adásba.

A pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorok nem is szerepelhetnek a programban, csak akkor, ha a médiaszolgáltató a kábeltévé, IPTV- vagy műholdas szolgáltatóval együttműködve biztosítja, hogy a műsort csak a megfelelő kód birtokában lehet megnézni, és ez a kód csak felnőttek részére hozzáférhető.

A törvény betartása felett a Médiatanácsa őrködik, amely ajánlást is kibocsátott a témában. (http://mediatanacs.hu/gyermekzar_ajanlas)

A Médiatanács 2012-ben a legnagyobb előfizetői számmal rendelkező digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók bevonásával vizsgálta, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak a szolgáltatók a szülők, nevelők számára a tartalomszűrésre. Azt is vizsgálta a hatóság, hogy a szolgáltatók milyen módon hívják fel az előfizetőik figyelmét a tudatos médiafogyasztás és a korhatár-besorolás fontosságára, a kiskorúak védelmére biztosított lehetőségekre.

Az ellenőrzés nyomán készített összefoglalóból kiderül, hogy a most a vizsgálatba bevont szolgáltatók mindegyike biztosít valamilyen műszaki lehetőséget arra, hogy az előfizetői a kiskorúak fejlődésére káros műsorokat kiszűrhessék. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy a beltéri egységen (set-top box) meg lehet határozni azokat a csatornákat, amelyekre csak PIN-kód beírása után lehet átkapcsolni (csatornatiltás).

Ennél fejlettebb megoldás, amikor a beltéri egységet a digitális műsorújság alapján lehet beállítani úgy, hogy csak az adott korhatár besorolás szerinti műsorokat engedje nézni PIN-kód nélkül. A Médiatanács célja az, hogy a jövőben egyre több szolgáltatónál legyen elérhető ez a fejlettebb megoldás.

Örvendetes, hogy a legtöbb szolgáltató már ma is tájékoztatja az előfizetőit arról, hogyan védhetik meg gyermekeiket a káros tartalmaktól.

A vizsgálat ugyanakkor rámutatott azokra a területekre is, ahol további előrelépésre van szükség, és a Médiatanács a továbblépés lehetséges irányait is megfogalmazta.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a gyermekek és fiatalkorúak védelméért a legtöbbet az őket nevelő szülők, gondviselők tehetnek. Tudatos néző, hallgató úgy lesz valakiből, ha megtanulja kiválasztani a számára értéket hordozó műsorokat.

A Médiatanács és az NMHH ehhez a hatósági szerepkörén túl is segítséget ad. Egyrészt támogatja az érintett kábel és műholdas szolgáltatókkal közösen indított „Tévézz okosan!” programot, másrészt hamarosan megkezdi működését a H95-Bűvösvölgy nevű oktatóközpont is, amely egy új médiakultúra létrehozására tett kísérlet jegyében jön létre.