Magyar Média Mecenatúra: konzultáció az animációs filmes szakmával

Közzétéve: 2013. február 6.

null

A Magyar Média Mecenatúra program pályázati folyamatának egyszerűbbé és tervezhetőbbé tétele érdekében tartott újabb szakmai konzultációt a Médiatanács, ezúttal az animációs filmes szakma képviselőivel egyeztettek a filmes pályázatok megújítása és fejlesztése érdekében.

A Médiatanács és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelten fontosnak tartja, hogy a folyamatosan egyeztessenek a szakmai szervezetekkel. Az animáció filmes szakma képviselőit Néder Sarolta, az MTVA vezérigazgató-helyettese, Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja és Vitézy László, a pályázatokat elbíráló bizottság vezetője fogadta kedden.

animacios konzultacio (cikktestbe)

A tanácskozáson részt vett a Magyar Televízió m2 gyerekcsatornájának főszerkesztője, Horváth Vanda is, aki utalt arra, hogy a Magyar Televízió tavaly december 22-én elindult gyerekcsatornája befogadó közege tud lenni a Médiatanács által támogatott műsorszámoknak, és a csatorna az elkészült alkotásokat bemutatva továbbra is értékes alternatívát nyújthat a nézőknek.

A Magyar Média Mecenatúra program 2012-es megújítását követően írták ki a Macskássy Gyula animáció filmes pályázatot, a filmesek tavaly összesen 120 millió forintra pályázhattak. A kiírásnak köszönhetően egy év alatt 11 animációs film forgatása kezdődhetett meg, a pályázat utolsó fordulójában még nem született döntés.

A Magyar Média Mecenatúra keretében 2013-ra összesen 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A Macskássy Gyula animációs pályázatot idén 50 százalékos keretösszeg emeléssel hirdeti meg a Médiatanács, így összesen 180 millió forintból készülhetnek új animációs filmek. A pályázatokon eddig összesen 164 film támogatásáról döntöttek, amelyek közül 50-60 film készülhet el még az idén.

Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatási vezérigazgató-helyettese az eseményen ismertette Macskássy Gyula pályázati eljárás pontos technikai részleteit a jelenlévőkkel, annak érdekében, hogy az eljárás során felmerülő kérdések tisztázásával megkönnyítsék az előírások betartását a pályázók számára.

Kollarik Tamás kiemelte, hogy partnerként tekintenek a filmesekre, ezért szervezték meg immár hetedik alkalommal a konzultációt, ahol a résztvevők is megfogalmazhatják kéréseiket, kérdéseiket. A tanácskozáson ezúttal elsősorban televíziós bemutatásra szánt, nem egész estés, animációs filmeket támogató pályázatokkal kapcsolatban hangzottak el észrevételek, javaslatok.

Kollarik Tamás bemutatta a filmeseknek a Magyar Média Mecenatúra program hetekben induló új honlapját is: a Pályázati Tükör oldalon a Médiatanács által támogatásban részesített nem egész estés műsorszámokat lehet nyomon követni. A honlapra az alkotók maguk tölthetik fel, hol tartanak a filmjeikkel. Az alkotások saját oldalt kapnak, ahol az alkotók feltüntethetik filmjeik adatai, stáblistát stb.; továbbá trailert, fotógalériát is feltölthetnek. A honlap nemcsak az odaítélt pályázati források felhasználásának átláthatóvá tételére, nyomon követésére szolgál majd.

animacios konzultacio 2 (cikktestbe)

Vitézy László, a pályázatokról döntő zsűri elnöke rámutatott: a jelenlegi keretösszeg nem fedezi ugyan a szakma igényét, de "arra elég, hogy életben maradjon ez a nagy múltú szakma". A pályázat elbíráláskor előnyben részesítik a gyerekfilmeket, de szeretnék, ha a jövőben több támogatást adhatnának a művészi animációknak is.

 

2013. február 6.

Médiatanács, Szóvivői iroda